Peste 500 de autobuze dotate cu aer condiţionat circulă în Capitală

Peste 500 de de autobuze din cele 1.000 care se află în parcul circulant sunt dotate cu aer condiţionat, iar ele circulă intercalat, pe toate liniile, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu.

12 aug. 2014, 12:19
Peste 500 de autobuze dotate cu aer condiţionat circulă în Capitală

Din cele 1.000 de autobuze din parcul circulant, 500 sunt dotate cu aer condiţionat şi sunt Euro 4, iar celelalte sunt Euro 3, fără aer condiţionat. RATB a mai instalat aparate de aer condiţionat pe încă 12 autobuze şi va continua acest demers în funcţie de fondurile disponibile. Autobuzele sunt inscripţionate cu anunţul „aer condiţionat” şi circulă intercalat cu restul maşinilor pe toate traseele„, a afirmat Tobescu.

Acesta a subliniat că şoferii sunt obligaţi să pornească aerul condiţionat în momentul în care maşinile pleacă din autobază, iar sistemul se declanşează automat dacă temperatura este mai mare de 24 de grade Celsius în interiorul autobuzului.

Şoferii sunt obligaţi să pornească aerul condiţionat în momentul în care maşinile pleacă din autobază, însă avem situaţii, aproape zilnic, când instalaţiile de aer condiţionat se defectează pe traseu. Maşinile circulă până când se retrag la autobază, unde defecţiunile sunt remediate„, a adăugat Tobescu.

VEZI ŞI. România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă

Cererea de transport pe anumite linii scade pe perioada vacanţelor şcolare şi a concediilor de odihnă, ceea ce determină regia de transport să reducă numărul autobuzelor care circulă zilnic în Capitală. În prezent sunt în trafic, zilnic, în jur de 700 de autobuze.

Anul acesta, RATB a redus parcul circulant cu procente situate între 13% şi 21% în funcţie de fluxurile de călători de pe fiecare traseu şi de caracteristicile fiecărei linii.

Primul autobuz marca Mercedes Benz, dintr-un lot de 500 de unităţi, a fost livrat RATB în anul 2005, la un preţ de 188.000 de euro. Ulterior, în baza contractului încheiat între Regie şi EvoBus, alte 500 de bucăţi au completat parcul de autobuze al RATB, preţul de achiziţie fiind de 210.000 euro/unitate pentru că acestea erau dotate şi cu instalaţie de aer condiţionat.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti este compania de transport public de persoane, reţeaua sa fiind printre cele mai dense din Europa, a patra ca mărime de pe continent. RATB transportă zilnic 2,1 milioane de pasageri, parcul circulant al regiei numărând în jur de 835 de autobuze, 313 de tramvaie şi 189 de troleibuze. Tramvaiele şi troleibuzele din parcul circulant al RATB nu sunt dotate cu sisteme de aer condiţionat ci cu sisteme de ventilaţie.

Lungimea reţelei de transport în comun este de 738 kilometri, iar cea a traseelor de 1.896 de km.

CITEŞTE ŞI: Indicele de confort termic a depăşit PRAGUL CRITIC în jumătate de ţară. Harta cu ZONELE CELE MAI FIERBINŢI