Peste 79.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Când reîncepe imunizarea cu acest ser

O nouă tranșă de vaccin livrată de compania Moderna, care constă în 79.200 de doze, a ajuns miercuri în România.

24 feb. 2021, 12:19
Peste 79.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Când reîncepe imunizarea cu acest ser

Alte 79.200 doze de vaccin Moderna au sosit miercuri în țară. Acestea urmează să fie distribuite în martie în şapte centre în vederea efectuării rapelului pentru persoanele vaccinate cu Moderna.

„Tranșa de vaccin sosită în țara noastră va asigura administrarea celei de a doua doze cu vaccinul Moderna pentru persoanele înscrise la vaccinare atât prin intermediul platformei, cât și prin metodele deja cunoscute. Etapa de imunizare va începe din data de 04 martie 2021, se arată într-un comunicat de presă transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Simona Halep s-a vaccinat anti-Covid. „Sunt mai în siguranță după acest vaccin”

Cele peste 79.000 de doze de vaccin Moderna vor ajunge la:
– Centrul Național de Stocare București: 26.800 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Brașov: 10.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 10.290 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Constanța: 8.500 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 8.400 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Iași: 10.800 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 4.210 doze.

„În centrele de vaccinare se vor utiliza dozele recepționate de România în tranșa curentă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București. (…) În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației”, a mai transmis CNCAV.

 

INSP a făcut anunţul: A început valul TREI. Scenariile pentru evoluţia pandemiei în România. Creşterea cea mai mare, în APRILIE

Potrivit INSP, începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

1. Creștere constanta cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

2. Creștere constanta cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

3. Creștere constanta cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.

Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0- 19 ani este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI.

In perioada următoare este posibil sa se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuința, iar acestea, in funcție de vârsta si comorbiditati, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare.

Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusa pe seama răspândirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica. La acestea se adaugă si redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice”.

 

INSP: Tulpina britanică de coronavirus circulă deja în jumătate din județele ţării

Avertisment îngrijorător din partea autorităţilor. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, noua tulpină COVID circulă deja pe jumătate din teritoriul României și este foarte posibil ca în scurt timp să se extindă în toată țara.

Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, că au fost confirmate până în prezent 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7, după 499 de secvenţieri. Anterior, Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţase că, până în 21 februarie, fuseseră confirmate 136 de cazuri, numărul de secvenţieri fiind acelaşi.

Citeşte continuarea AICI.