Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate. ANAF a intensificat controalele

Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate, astfel nu au plătit impozite în ultimii ani. Aceşti oameni au averi de milioane de euro pe care inspectorii le-au descoperit, prin cercetarea conturilor din bancă, a proprietăților și chiar a activității online.

13 iul. 2022, 22:42
Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate. ANAF a intensificat controalele
Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate

Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate. Cel mai bogat român controlat are peste patru milioane de euro pentru care trebuie să dea socoteală, diferență între averea declarată și cea găsită de inspectori, după ce aceștia au verificat conturile în bănci și împrumuturile către propriile societăți.

Citeşte şi: Câți bani face Ana Morodan din magazinul online. Toate cifrele, publicate de ANAF

Peste jumătate de milion de români au venituri nedeclarate

Vor fi verificaţi toți cei care au o diferență de cel puțin 10% între ce au declarat și averea descoperită de ANAF, dacă suma depășește 50.000 de lei.

Avem acces prin bazele de date ale ANAF şi parteneriate cu alte instituţii şi putem să identificăm astăzi, fără nicio problemă şi într-un timp foarte scurt, ce bunuri imobile şi mobile a achiziţionat o persoană,cu cât au crescut conturile în bănci şi cu cât şi-au creditat propriile societăţi sau cu cât au majorat capitalul social al acelor societăţi”, a declarat Lucian Heiuș, președinte ANAF, pentru Stirileprotv.ro.

Cei de la ANAF au acces și la informații din alte țări, așa că nu pot fi ascunse casele de vacanță sau bunurile din străinătate. Așa au descoperit peste 130 de milioane de euro, bani nedeclarați, dar obținuți de 63 de români din tranzacționarea de criptomonede.

Sumele de bani veneau de la acele platforme semireglementate pe care se tranzacționează criptomonedele. Sunt controlați, se impozitează, unii au plătit, alții urmează… 45 de milioane declarați și achitați, două milioane ca și impozite care trebuie să fie datorate. Societatea evoluează. Modalitățile de a obține bani legal, dar și ilegal, sunt din ce în ce mai diverse și atunci și noi, ca Fisc, trebuie să ținem pasul cu schimbările care apar”, mai spune Lucian Heiuș.

Cei găsiți în neregulă au la dispoziție 60 de zile să completeze o declarație și să justifice de unde au averea respectivă.  ”Veniturile respective vor fi impozitate cu 16%, se vor calcula și penalități și dobânzi de întârziere și ai două variante: fie plătești, fie vei contesta decizia respectivă, însă din statisticile puse la dispoziție de ANAF în ultima vreme, undeva la 80% din contestații au fost pierdute în instanță”, spune Andreea Gheorghe, consultant fiscal, potrivit sursei menţionate mai sus.