Peste jumătate dintre români au probleme cu banii. Vezi câţi mai pun bani deoparte

Peste jumătate dintre români spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, iar aproape un sfert spun că au datorii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de GfK România, care precizează că aceste informaţii sunt aproape identice cu cele colectate în octombrie 2010, potrivit Mediafax. Doar 15% din cei intervievaţi spun că vor pune bani deoparte în viitor.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 10:47
Peste jumătate dintre români au probleme cu banii. Vezi câţi mai pun bani deoparte

Dacă în octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în octombrie anul acesta numai 6 din 10 dintre cei chestionaţi manifestă acelaşi sentiment negativ, arată studiul.

Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situaţia la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010.

Sondajul mai arată că doar 15% spun că vor pune bani deoparte în următorul an. Intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestru la altul: 9% dintre respondenţi, respectiv 3%, spun că vor face o atfel de achiziţie în următorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor obiecte sanitare.

În privinţa perspectivelor financiare, puţin peste 40% dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire, faţă de primele luni de toamnă ale anului trecut, când pesimismul românilor era mai accentuat.

Dintre cei chestionaţi, 13% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi aproape 40% se aşteaptă să rămână la fel. Totodată, 77% afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari – 9% dintre ei declară că situaţia economică se va îmbunătăţi.

77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi numai 3% estimează o scădere în următorul an.

Peste trei sferturi dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2012, în număr aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimiştilor continuă să fie unul mic, mai puţin de un român din zece sperând la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

Studiul este cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.