Peste o mie de grenade din Primul Război Mondial, recuperate din depozitul subteran de muniţie descoperit la Topliţa

Peste o mie de grenade din Primul Război Mondial au fost scoase la suprafaţă în ultimele trei zile din depozitul de muniţie neexplodată descoperit la Topliţa, în timpul unor săpături la reţeaua de canalizare. Misiunea pirotehniştilor s-a încheiat, iar joi, dacă vremea va permite, acestea vor fi distruse în mod controlat.

RomaniaTV.net
01 aug. 2018, 19:11
Peste o mie de grenade din Primul Război Mondial, recuperate din depozitul subteran de muniţie descoperit la Topliţa

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, echipele pirotehnice ale ISU Harghita şi USISU Ciolpani au continuat miercuri, pentru a treia zi consecutiv, extragerea grenadelor iritante lacrimogene provenind din Primul Război Mondial descoperite într-un depozitul la o adâncime de aproximativ patru metri.

Mierucri, pirotehniştii au mai scos la suprafaţă încă 253 de grenade, astfel că numărul acestora pe parcursul celor trei zile a ajuns la 1.053.

„Misiunea de extragere a elementelor de muniţie a fost încheiată”, au precizat reprezentanţii ISU Harghita.

Astfel, joi, dacă vremea va permite, cele peste 1.000 de grenade din Primul Război Mondial vor fi distruse în mod controlat într-un poligon amenajat în apropierea municipiului Topliţa.

Douăsprezece persoane aflate în cinci case situate în apropiere au fost evacuate preventiv pe timpul zilei, cât s-au desfăşurat lucrările de extragere a proiectilelor, acestea revenind noaptea în casele lor. Totodată, zona este păzită de jandarmi şi poliţişti.

Depozitul de municiţie a fost descoperit, luni, pe strada Mesteacănului din municipiul Topliţa, în urma unor lucrări de excavare pentru extinderea reţelei de canalizare, la o adâncime de aproximativ patru metri.