Serviciile de informații române, despre cum a introdus gruparea lui Horațiu Potra un întreg arsenal ilegal în țară: ”Cuiul grenadei poate fi purtat la breloc, fără să înțeleagă nimeni ce este”

Gruparea de mercenari condusă de Horaţiu Potra, implicată în dosarul în care este acuzat și Călin Georgescu, a fost dezvăluită recent în urma unor percheziţii ample efectuate de autoritățile române. În urma acestor acțiuni, polițiștii și procurorii DIICOT au descoperit un arsenal impresionant, ce includea arme letale, grenade, componente de arme, dar și sume mari de bani și substanțe suspecte.
Mircea Filipescu
03 mart. 2025, 15:09
Serviciile de informații române, despre cum a introdus gruparea lui Horațiu Potra un întreg arsenal ilegal în țară: ”Cuiul grenadei poate fi purtat la breloc, fără să înțeleagă nimeni ce este”

Surse din mediul judiciar au explicat pentru Gândul că fiecare armă găsită la perchezițiile efectuate la Horațiu Potra și alți apropiați ai săi, inclusiv grenadele, ar fi fost complet dezmembrate și aduse în țară pe bucăți, pentru a evita depistarea de către autoritățile de frontieră.

„Fiecare armă găsită la percheziţii şi inclusiv grenadele ar fi fost complet dezmembrate şi aduse în ţară pe bucăţi”, au declarat sursele citate, referindu-se la modul în care au fost transportate aceste arme.

În special, grenadele de tipul celor găsite la gruparea Potra aveau un design care le făcea mai ușor de disimulat.

„Cuiul şi întreg ansamblul care intră în materialul explozibil se pot deşuruba şi scoate”, au precizat aceleași surse.

Astfel, piesele componente ale grenadei puteau fi transportate discret, iar „ansamblurile tehnice care conţin şi cuiul grenadei” ar fi putut fi purtate pe post de breloc la chei, fără ca purtătorul să conștientizeze natura pieselor respective.

Această metodă ingenioasă de transport nu se limitează doar la grenade, ci și la alte arme letale descoperite.

„Dacă ansamblele mici ale unei arme, precum cuiul percutor, mecanica trăgaciului, alte componente precum arcurile şi altele pot fi purtate cu lejeritate în buzunar, restul părţilor mari, cum sunt ţeava sau patul puştii, pot fi puse în bagaje, dacă se merge cu maşina, în diverse locuri libere dintre coca şi caroseria maşinii. Ideea e că s-a trecut cu ele pe sub nasul poliţiştilor”, au explicat sursele Gândul.

Citește și: Horaţiu Potra, fiul său şi încă o rudă, daţi în urmărire generală, s-a emis mandat de arestare în lipsă

Astfel, piesele componente ale armelor puteau trece de controalele de frontieră fără a ridica bănuieli.

În ceea ce privește procesul de identificare și urmărire a acestor arme, sursele au menționat că nu ar exista rapoarte clare privind traseul armelor găsite la gruparea Potra.

„Problema ar fi la punctul de intrare în ţară”, au explicat sursele din mediul serviciilor de informații, punând sub semnul întrebării eficiența controalelor la graniță.

Mai mult decât atât, sursele au subliniat că la nivelul Serviciului Arme din Poliția Română nu ar ajunge rapoarte ale Poliției de Frontieră referitoare la traficul de arme.

„Indiferent că intră aerian, terestru sau maritim, există Poliţia de Frontieră, singura autoritate care are obligaţia legală să identifice şi să depisteze introducerea în ţara noastră a unui asemenea arsenal şi probabil şi a altora”, au declarat sursele.

De asemenea, ele au menționat cazul dosarului „Ghost Guns,” anchetat recent de DIICOT, care viza arme neînregistrate pe teritoriul României.

În prezent, armele și munițiile confiscate în acest caz se află la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), unde urmează să fie expertizate și înregistrate.

„În prezent, zecile de arme şi muniţii se află la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), unde specialiştii înseriază şi notează fiecare armă, o expertizează pentru stabilirea uzurii, a folosinţei recente”, au explicat sursele.

Citește și: Călin Georgescu rămâne sub controlul judiciar. Are la dispoziție două zile pentru a consulta dosarul

După aceste proceduri, armele vor fi transferate către Serviciul Arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru depozitare.

Pe lângă acest arsenal, ancheta vizează și activitățile grupării condusă de Horaţiu Potra. Acesta, împreună cu fiul său și un nepot, se află în urmărire, fiind acuzați de tentativă de comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Alți membri ai grupării sunt deja în arest preventiv, iar 16 persoane sunt în continuare investigate.

Anchetatorii au descoperit în urma perchezițiilor de la finalul lunii februarie 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari, zeci de grenade, arme letale și piese de arme. De asemenea, au fost identificate și substanțe psihoactive, precum și sisteme de stocare a datelor care urmează să fie examinate în cadrul unor percheziții informatice.

În această operațiune, anchetatorii au identificat și o rețea de trafic de arme de foc „Ghost Guns” care au fost aduse în România de către un grup infracțional condus de un cetățean turc.

„Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european”, au precizat sursele.

Potrivit autorităților, armele erau introduse în țară prin metode ingenioase, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind vândute ulterior de intermediari unor grupuri infracționale sau persoanelor cu comportamente violente. De la începutul anchetei, au fost confiscate 47 de astfel de arme, care au fost retrase din circuitul ilegal.

Citește și: Frații Tate amenință autoritățile române, după ce DIICOT le-a permis să părăsească țara: ”Cei care au făcut asta vor plăti”

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Val de foc peste România. Cod Roșu extins
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african