Ultima speranță pentru fermierii români: investiții în irigații în valoare de 1,5 miliarde de euro, anunțate de Ministerul Agriculturii

Ministrul Petre Daea a intrat direct „în pâine", de când a fost învestit ca ministru, la Ministerul Agriculturii. După tururi de forță prin țară, oficialul MADR pregătește investiții în irigații, ultima speranță pentru fermierii români. 

16 iul. 2022, 14:24
Ultima speranță pentru fermierii români: investiții în irigații în valoare de 1,5 miliarde de euro, anunțate de Ministerul Agriculturii

PNRR-ul compromis de către PNL și USR nu prevede sume alocate pentru irigații. În schimb, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România şi a infrastructurii de desecare şi drenaj, suma destinată Programului având o valoare de 1,5 miliarde euro. Fondurile provin de la bugetul naţional și vor fi alocate până în anul 2027.

„MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România şi a infrastructurii de desecare şi drenaj. Acesta urmăreşte adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei”, a anunțat Ministerul Agriculturii.

 

Ce-și propune Ministerul Agriculturii, sub comanda lui Petre Daea

 

Prin proiectul de act normativ este vizată sporirea numărului de amenajări de irigaţii noi, de la 89 la 150. De asemenea, va creşte suprafaţa pentru care se vor asigura irigaţii de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii.

Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, precum şi suprafaţa deservită de infrastructura de irigaţii, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.

Prin acest program, MADR îşi propune ca sistemul de irigaţii din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătăţite condiţiile de dezvoltare şi creştere, precum şi obţinerea de cantităţi mărite de producţie la hectar, informează agenția News.ro.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul MADR, în secţiunea „Transparenţă decizională – Proiecte de acte normative”.