Petre Daea cere Ucrainei să-și limiteze exportul de cereale către România și afirmă că vor exista mai multe controale la graniță

Petre Daea a anunțat, după discuțiile cu omologul ucrainean, Miloka Solski, că România va intensifica controalele vamale în cazul produselor importate din Ucraina.

19 apr. 2023, 23:45
Petre Daea cere Ucrainei să-și limiteze exportul de cereale către România și afirmă că vor exista mai multe controale la graniță
Petre Daea, conferință de presă după discuțiile cu omologul ucrainean

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis miercuri seară, după discuția avută cu omologul său ucraineanm Mikola Solski, că România va impune reguli mai aspre în cazul controalelor vamale pentru produsele importate din Ucraina.

Ministrul a anunțat că va permite în continuare tranzitul de cereale către statele terțe.

„România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, asta după ce Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis, începând din 24 aprilie, importul cerealelor din Ucraina, potrivit ministrului Petre Daea.

Citește și: România, noi reguli cu privire la cerealele din Ucraina. Acestea vor fi sigilate pe perioada tranzitării țării și vor avea loc controale vamale

Oficialul a anunțat că România va intensifica verficările calității produselor ucrainene importate la punctele vamale, acestea urmând să fie coordinate de ANSVSA, potrivit legislației UE în vigoare.

„Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe. Începând de mâine, un colectiv de specialişti format din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai MADR va proceda imediat la implementarea soluţiilor tehnice pentru monitorizare”, a anunțat ministrul.

Totodată, Petre Daea i-a cerut ministrului ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.

Citește și: Fermierii români au ajuns la capătul răbdării din cauza scandalului cerealelor: ”Președintele României nu mai e Iohannis, e Zelenski”

Ministrul Agriculturii a anunțat că vineri va avea o nouă întâlnire cu ministrul ucrainean Mikola Solski, și vor încerca să găsească soluții pentru tranitul cerealelor ucrainene.

„Ministrul Agriculturii a informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ. Ministrul agriculturii ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucureşti pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale”, a adăugat Daea.