Petre Daea, după scandalul roșiilor tratate de la Buzău: ”Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit joi despre situaţia celor doi producători de roşii din Buzău care au fost prinşi cu 400 de litri de pesticide și a dat asigurări că România are o Hotărâre de Guvern destul de solidă cu privire la acest aspect.

18 mai 2023, 16:07
Petre Daea, după scandalul roșiilor tratate de la Buzău: ”Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate”
Petre Daea, după scandalul roșiilor tratate de la Buzău: ”Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate”

Petre Daea, după scandalul roșiilor tratate de la Buzău. Reacția ministrului a venit la scurt timp după ce au apărut rezultatele probelor prelevate în Buzău, unde doi producători au fost prinși cu 400 de litri de pesticid cu limite de şapte ori mai mari decât limitele admise.

Citește și Premieră. România va exporta ovine în Maroc. Petre Daea a făcut anunțul cel mare pentru fermieri

Petre Daea, după scandalul roșiilor tratate de la Buzău

Rapoartele testelor făcute în Buzău au arătat că restul producătorilor nu au folosit pesticide peste limita admisă. Astfel, toate legumele testate sunt sigure acum pentru consum.

Ministrul Agricultuii spune că România are o Hotărâre de Guvern destul de solidă cu privire la acest aspect al agriculturii și îi îndeamnă pe consumatori să folosească doar legumele românești.

„Urmăresc această activitate, cât şi celelalte în aşa fel încât să asigurăm populaţia ţării că producătorii români fac legume cu produse omologate şi trebuie să trateze. E şi ca omul. Planta are şi ea pori şi dăunători, dar trebuie după tehnologie, iar specialiștii fac acest lucru în aşa fel încât să protejeze sănătatea plantelor, dar în acelaşi timp să asigure produse sănătoase pentru români.

Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate. Avem o Hotărâre de Guvern extrem de bine pusă la punct vizând această problematică a sănătăţii plantelor. Am dat hotărârea de guvern înainte de anul trecut ca fermierii să ştie ce au de făcut”, a spus Petre Daea la Antena3. 

Scandalul legumelor cu substanțe toxice a izbucnit după ce Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a anunțat că doi bărbați, din satul Pitulicea, comuna Glodeanu Sărat, sunt suspectați că au comercializat legume tratate cu substanțe toxice interzise în România.

După o întâlnire cu legumicultorii din zonă, primarul din Glodeanu Sărat a transmis printr-un comunicat de presă că produsele obținute în serele și solariile din comuna sa respectă în totalitate normele de siguranță alimentară.

„În cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece. Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate”, a transmis primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica, printr-un comunicat de presă.

Primarul Neculai Stoica a susținut că afirmaţiile conform cărora legumele ar fi tratate excesiv nu sunt probate și a dat asigurări că legumicultorii din zonă respectă toate normele legale.

„Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, a menționat Neculai Stoica.

Citește și Petre Daea: „Petre Daea are un jurnal al activităţii sale, care consemnează în fiecare zi ce face. La 7.30 intru în videoconferinţă cu ţara”