Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. ”România nu va mai primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro promise de CE ca despăgubire pentru agricultori”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a transmis miercuri că România nu va primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro anunţate de Comisia Europeană, pentru sprijinirea ţărilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina.

26 apr. 2023, 21:50
Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. ”România nu va mai primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro promise de CE ca despăgubire pentru agricultori”
Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii îi liniștește pe fermierii români grav afectați de importurile de cereale din Ucraina și spune că formula de calcul pentru aceste despăgubiri  s-a schimbat în bine.

Citește și România va opri importurile din Ucraina, pentru 5 produse alimentare. Daea: „Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia Europeană”

Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina

„Nu se va întâmpla, pentru că s-a schimbat formula de calcul, aşa cum a spus Petre Daea şi s-a schimbat în bine, pentru că am spus-o foarte clar atunci şi este pentru prima dată când un ministru al Agriculturii Ţării Româneşti face această afirmaţie în faţa Comisiei, spunând foarte clar că acea formulă deforma adevărul şi realitatea. Aţi văzut şi intervenţia domnului preşedinte care a doua a zi a spus-o cu ocazia desfăşurării lucrărilor la Consiliul European, că nu prin calcule contabile putem să evaluăm situaţia complexă, complicată şi extrem de dificilă în care ne aflăm, iar efortul ţării trebuie să fie onorat prin sume pe care le merită România şi pe care le merită fermierii. Noi suntem în acest dispozitiv, vom fi în continuare în acest dispozitiv de a sprijini fermierii români şi a face ce trebuie pentru ţară, dar cu reguli, cu norme juridice pe care nu trebuie să le încălcăm, pentru că pe plan juridic este interpretativ şi pot fi urmări mai dureroase decât acestea”, a declarat Petre Daea. 

Petre Daea a subliniat că în aceste momente nu știe exact ce sumă ar putea primi România din cele 100 de milioane de euro anunţate de Comisia Europeană pentru sprijinirea ţărilor celor mai afectate de exporturile de cereale din Ucraina.

„Nu dau niciun răspuns pe această sumă. V-am spus-o foarte clar de la bun început, aştept, şi acum sunt convins că la Comisia Europeană lucrurile sunt în regulă şi din acest punct de vedere sunt parţial liniştit, pentru că aştept cât mai repede decizia, în aşa fel încât să fim lângă fermieri.

Iată ce-i afară, este timp de semănat, este timp de irigat, este timp de lucrat în câmp. Lucrurile acestea le-au înţeles foarte bine, iar pe acest culoar al interesului naţional şi al intereselor fermierilor români, Petre Daea a fost tot timpul prezent atât în dialogul instituţional, cât şi în acela formal, în condiţiile în care a semnat documente şi a făcut propuneri care să fie luate în seamă de către instituţiile Uniunii Europene”, a mai spus ministrul.

Citește și Petre Daea și-a arătat latura poetică în timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean: „Ai pășit pragul de prieten, ai privirile umezite de lacrimile durerii”