Premieră. România va exporta ovine în Maroc. Petre Daea a făcut anunțul cel mare pentru fermieri

Petre Daea anunță un nou succes la Ministerul Agriculturii. Oficialul Guvernului susține că încearcă să echilibreze balanța comercială a României prin creșterea exporturilor. Astfel, „Nea Petrică" susține că în premieră, țara noastră va exporta ovine în Maroc. 

12 mai 2023, 22:41
Premieră. România va exporta ovine în Maroc. Petre Daea a făcut anunțul cel mare pentru fermieri

„Oaia, promisiunea lui Daea„. România va trimite oi în Africa, a anunțat oficialul MADR. Țara noastră și Maroc a semnat deja acordul pentru exportul de ovine. Părțile au convenit modalitatea în care se va desfășura activitatea în timpul vizitei unei delegații marocane la București.

MADR a transmis vineri că și-a atins obiectivele privind „recâștigarea piețelor externe de ovine în relațiile tradiționale cu Iordania și deschiderea unei noi piețe de export prin dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc, în domeniul ovin”.

 

Ce spune Petre Dea despre angajamentul România – Maroc

 

Rezultatele s-au concretizat în urma vizitei efectuate în România de ministrul Agriculturii din Iordania în luna martie și a vizitei delegației din Maroc din această săptămână.

„România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană, MADR urmărind creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și pentru a sprijini crescătorii de ovine în valorificarea produselor obținute în fermele proprii”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Oficialii din România și Maroc au discutat și alte aspecte legate de exportul de ovine, precum „procedurile sanitare, identificarea și trasabilitatea efectivelor de oi din România, vizita fermelor de carantină și procedurile de control la îmbarcare”.

Reprezentanții africani au fost interesați și de funcționarea sistemelor informatice privind genetica ovinelor și de organizațiile profesionale din domeniul ovin, au anunțat românii.

De asemenea, în perioada 13-16 martie, a avut loc vizita delegației conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Khaled Al-Hneifat. În urma acestei întrevederi cu oficialii de la Guvern, s-a agreat reducerea perioadei de carantină pentru bovinele și ovinele importate de către Iordania din România, de la 21 la 14 zile.