Petre Daea este hotărât să se lupte cu Uniunea Europeană: „Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”

Uniunea Europeană dorește să modifice regimul în care sunt transportate animalele vii, în ideea în care să fie respectată bunăstarea acestora. În acest context, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat faptul că susține că animalele ar trebui să fie protejate, însă transportul acestora nu ar trebui limitat, deoarece ar putea afecta exporturile României spre șările terțe.

30 ian. 2023, 21:29
Petre Daea este hotărât să se lupte cu Uniunea Europeană: „Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”
Petre Daea este nemulțumit de modificările impuse de UE

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a comentat la Bruxelles schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, în contextul în care România este un important exportator de animale către alte țări. Acesta a explicat că MADR-ul susține aceste demersuri, doar că ele nu ar trebui să limiteze anumite tipuri de transport. Acesta a explicat, că exporturile româniei ar putea fi grav afectate de aceste directive și că nu poate să fie de acord cu o decizie care ar putea să defavorizeze fermierii români.

„România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”, a punctat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Citește și: Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Acesta a subliniat că România nu va înceta să susțină interesele fermierilor români, care fac eforturi constante și uriașe pentru a valorifica producția pe piața tradițională, „unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative”.

Petre Daea este nemulțumit de modificările impuse de UE

Comisia de anchetă a Parlamentului European a transmis printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, faptul că au fost găsite cazuri în care în mod sistematic nu au fost aplicate reglementările existente în timpul transportului și a făcut recomandări pentru revizuirea reglementărilor, care sunt aşteptate în 2023.

Comisia Europeană a solicitat reducerea duratei călătoriilor, la opt ore pentru animalele care urmează să fie sacrificate și la patru ore pentru cele pentru care sunt păstrate pentru producția de lapte sau ouă. De asemenea, animalele tinere sau cele gestante vor beneficia de protecție suplimentară. De asemenea, în loc de plafonul de 10 zile, animalele neînţărcate nu ar trebui transportate înainte de a avea cinci săptămâni, iar limita pentru animalele gestante ar trebui să fie de două treimi din sarcină (90% în prezent).

Totodată, în ceea ce privește de transportul în afara UE, Comisia Europeană a solicitat ca exporturile de animale vii să fie limitate la ţările care garantează şi respectă în mod echivalent standardele privind bunăstarea animalelor.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care se desfăşoară la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor se regăsesc chestiuni importante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, respectiv situaţia pieţelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale, transportul animalelor.

Citește și: EXCLUSIV Petre Daea, după ce cantităţi importante de carne importată din Olanda au fost retrase de la consum: „Au congelat-o înainte să expire şi să intre în România”