Petre Daea: În România nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodării

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Cluj Napoca, că în ţara noastră nu se va întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, dar că acest lucru trebuie făcut cu respectarea condiţiilor sanitar veterinare. El consideră că autorităţile din România au depistat la timp existenţa virusului pestei porcine africare şi, în prezent, se fac eforturi pentru restrângerea vitezei de înaintare a bolii şi eradicarea acesteia.

RomaniaTV.net
14 sept. 2018, 12:39
Petre Daea: În România nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodării

Petre Daea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu toţi oameni au respectat condiţiile sanitar veterinare şi este de ajuns ca unul sau doi să nu le respecte pentru ca pesta porcină africană să se extindă.

“În România, nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, să ne înţelegem bine asupra acestui aspect. Dar, creşterea porcilor în gospodării trebuie să se facă cu respectarea condiţiilor sanitar  veterinare. Din nefericire, nu toţi au respectat aceste condiţii. Să nu se creeze impresia că în gospodăriile populaţiei este dezordine. Nu. Dar este suficient ca unul sau doi să nu respecte aceste condiţii şi poate să se cuibărească o boală acolo şi apoi să nu o mai poţi ţine sub control”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a mai spus că autorităţile au depistat la timp existenţa acestui virus, iar acum sunt preocupate să eradicheze boala, să restrângă viteza de înaintare.

“Acum suntem preocupaţi să eradicăm această boală, să restrângem viteza de înaintare. Nu e uşor, nu e simplu, nu e astăzi în lume să cunoască în totalitate cum trebuie să se lucreze în acest domeniu. Dar Comisia Europeană a elaborat planul de contigenţă. Planul de contingenţă este manualul de lucru pentru toate ţările europene şi pe care noi l-am aplicat şi îl aplicăm. Autorităţile sanitar veterinare din România au depistat la timp şi fără întârziere existenţa acestui virus, iar vigilenţa autorităţii sanitar veterinare se probează prin faptul că primul focar a fost depistat la şase kilometri de Ucraina, ţară unde acest virus zăcea din 2012. Că au acţionat corect se poate proba prin faptul că primul focar a fost închis în data de 15 octombrie. Din nefericire a reapărat după câteva luni, asta înseamnă 11 ianuarie şi au fost urmate aceleaşi proceduri, acelaşi mod de lucru”, a menţionat Petre Daea.

El a fost prezent,vineri, Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, la evenimentul “Dialog cu cetăţenii”, alături de comisarii europeni Corina Creţu şi Phil Hogan, dar şi de europarlamentarul Daniel Buda.