Petre Daea, vestea toamnei pentru români. Banii intră pe card de pe 16 octombrie

Plata avansului APIA 2022 va demara din 16 octombrie, iar până la finalul anului ținta de plată este reprezentată de un număr total de 780.000 de fermieri, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

10 oct. 2022, 10:49
Petre Daea, vestea toamnei pentru români. Banii intră pe card de pe 16 octombrie
Petre Daea a anunţat ce se va întâmpla, de fapt, cu sectorul de morărit și panificație

Petre Daea a anunţat că din 16 octombrie începe plata subvenţiilor în avans, în procent de 70%, până în prezent fiind procesate datele pentru 730.000 de fermieri.

”Aş vrea să vă spun un lucru foarte important: începând din data de 16 octombrie dăm avansul la plăţi şi nu sunt puţine sumele respective. Până la sfârşitul anului nădăjduim să dăm la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000. Începem să le dăm avansul pentru producţia din 2022/2023. Ştiţi foarte bine că sumele, subvenţiile în agricultură se dau în avans, un avans de 50% în anul în curs şi iată că este o sursă importantă de susţinere pentru efectuarea lucrărilor. Această sumă, anul acesta va fi mare, pentru că dăm în procent de 70%”, a subliniat şeful MADR.

Petre Daea, despre prețurile legumelor și fructelor: „Sunt prețuri din respect pentru muncă. Dacă dați mâna cu agricultuorii constatați că în palmele lor sunt numai bătături”

Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat că este pentru prima dată când în România se plăteşte un avans de 70% şi pentru crescătorii de animale, începând din 16 octombrie.

”Este un sprijin important, izvorât din necesitatea de a ajuta fermierii care au fost în situaţia aceasta de secetă. Eu am intervenit la Comisia Europeană, am solicitat acest sprijin şi iată că am reuşit să reducem perioada de retenţie la animale de la 180 de zile la 100 de zile, în aşa fel încât să putem să dăm avansul şi la zootehnie, ceea ce nu s-a făcut până la această dată”, a subliniat Petre Daea.

EXCLUSIV Criza alimentară în România, anunţul ministrului Petre Daea: „Avem pâine atât pentru noi, cât și pentru alții”

Ministrul Agriculturii a deschis sâmbătă târgul organizat în curtea instituţiei cu ocazia ”Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti”, care se sărbătoreşte anual pe 10 octombrie. El a trecut pe la toţi producătorii, a degustat şi a cumpărat diverse produse.

MADR a lansat o amplă campanie de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimentele de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea ”Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că activitatea Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea va fi reluată sâmbătă, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

„Astăzi am satisfacţia reluării unei activităţi care întâmplător a început în octombrie 2019 şi iată că o repunem în planul acesta al împlinirii tot în octombrie, dar din nefericire, după 3 ani. E vorba de a pune în mişcare Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea. Astăzi, aici, se va semna primul contract între Casa de Comerţ şi producătorii agricoli, pentru a pune în mişcare 100 de tone de legume. Felicitări pentru această activitate pe care am avut-o de-a lungul vremii, dar felicitări pentru împlinirea acestui act excepţional pe care astăzi am ţinut neapărat să-l botezăm în curtea Ministerului Agriculturii, aici unde interesul a izvorât şi activitatea s-a desfăşurat pentru a putea fi bine pentru producători agricoli”, a afirmat Petre Daea, sâmbătă la deschiderea oficială a târgului din curtea MADR cu ocazia „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare.Acesta a mai spus că, de-a lungul timpului, Casa de Comerţ Unirea „s-a mutilat din punct de vedere juridic”, însă va porni din nou la drum cu mult efort şi muncă.

„N-a fost uşor, extrem de greu, pentru că de-a lungul vremii s-a mutilat şi din punct de vedere juridic această Casă de Comerţ şi a trebuit să lucrăm să o punem în spaţiul juridic şi, evident, să mobilăm structurile de comandă şi de execuţie în aşa fel încât să pornească la drum. Avem aici conducerea societăţii, dar avem aici primul pas pe care trebuie să-l continuăm. Nu va fi uşor. De aceea trebuie multă muncă, multă, mult efort, dar în acelaşi timp foarte mult interes. Sunt sigur că în acest cuplaj al interesului naţional vom găsi soluţiile pentru a reduce importurile, pentru a putea furniza hrană ţării, cultivând-ne terenul, îngrijind animalele. Şi aţi văzut pe acel panou în care sclipeşte munca celor care nu se văd, dar care se aud şi se simt, se aud când nevoia apare şi se simt atunci când e nevoie de hrană. Iar acei oameni minunaţi pe care îi prezentăm într-un mod cu totul şi cu totul deosebit sunt cei care ne asigură hrana de zi cu zi. Vă salut pe toţi şi vă îndemn să rămânem în acest tipar al preocupării statale. Spun preocupării statale, pentru că cu hrana nu-i de jucat”, a conchis ministrul Daea.