Petre Lăzăroiu, judecător CCR cu mandatul contestat: La Cotroceni se fac presiuni pentru revocarea mea. Reacţia Preşedinţiei

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a dezvăluit pentru DCNews.ro că a fost chemat joi de consiliera pe probleme juridice a președintelui Klaus Iohannis, Simina Tănăsescu, care i-a spus că la Cotroceni există presiuni pentru revocarea judecătoului. În replică, Administraţia Prezidenţială precizează că Simina Tănăsescu este în concediu, iar discuţia ei cu Petre Lăzăroiu nu a implicat Palatul Cotroceni, ci a fost doar o întâlnire privată între doi jurişti.

RomaniaTV.net
15 iun. 2018, 09:53
Petre Lăzăroiu, judecător CCR cu mandatul contestat: La Cotroceni se fac presiuni pentru revocarea mea. Reacţia Preşedinţiei

UPDATE Consilierul Simina Tănăsescu s-a întâlnit cu Petre Lăzăroiu la Facultatea de Drept pentru a-i împrumuta două cărţi, informează Administraţia Prezidenţială.

Simina Tănăsescu se află în concediu în aceată perioadă, iar discuţia dintre ea şi Petre Lăzăroiu a fost privată, fără să implice Preşedinţia, mai precizează Palatul Cotroceni.

„În legătură cu afirmațiile făcute de judecătorul Curții Constituționale domnul Petre Lăzăroiu, Administrația Prezidențială precizează următoarele:

Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar. Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate și nefondate orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi: Valer Dorneanu, preşedintele CRR, despre cazul Petre Lăzăroiu: Presiunea există aşa, pluteşte în aer pentru că toată lumea ameninţă

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a dezvăluit pentru DCNews.ro că a fost chemat joi de consiliera pe probleme juridice a președintelui Klaus Iohannis, Simina Tănăsescu, care i-a spus că la Cotroceni există presiuni pentru revocarea judecătoului. 

”Ieri, 14 iunie, orele 14:30 – 15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidențial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu, la cererea acesteia, nu la cererea mea. Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată și, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundația VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, președintelui CCR să pună în discuție mandatul meu. I-am spus că este o aberație, dar dumneaei mi-a zis că președintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcție. I-am spus că președintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: Da, așa este, numai că dacă noi nu dăm curs și președintele nu emite decretul, asociația ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată. Zic: Evident că o să vă dau în judecată. Nu știu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele președintelui, dar, după felul în care am fost anunțat, după felul în care s-a purtat discuția, cred că se intenționează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, președintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret. 

Problema nu ar fi atât a mea, cât a CCR. Dacă se dă un astfel de decret și eu îl voi contesta, firește, până se pronunță justiția, președintele poate spune: Nu o revoc pe doamna Kovesi, întâi trebuie să mă lămuresc cum e cu mandatul lui Lăzăroiu.

Textul care mi-a permis să fiu numit pentru un mandat întreg este în vigoare. Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru DCNews.ro. 

Ulterior, Petre Lăzăroiu a declarat pentru G4Media: ”Doamna Tănăsescu nu mi-a cerut să-mi dau demisia. Nu m-am simţit presat din partea ei”.

Scandalul legat de mandatului lui Petre Lăzăroiu, care ar fi depăşit termenul legal de nouă ani, s-a acutizat în ultimele zile, după decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

„Consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar CCR şi aflăm în ultima vreme că au apărut îndoieli, semne de întrebare, printr-o decizie a Curţii care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăşi 9 ani, dar în fapt este un judecător care se află deja de 10 ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, dar e foarte regretabil că avem această situaţie, pentru că prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, i-a explică direct președintelui că nu s-a încălcat nicio lege în privința lui Petre Lăzăroiu, asta pentru că acesta exercitase un rest de mandat mai mic de 3 ani, ca urmare a decesului fostului judecător Petre Ninosu. Pe cale de consecință, perioada fiind mai mică de 3 ani, Lăzăroiu poate exercita un mandat complet de 9 ani.

Asociaţia VeDem Just a transmis Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă în care cere vacantarea postului judecătorului Petre Lăzăroiu, acuzat că ocupă ilegal postul, după expirarea mandatului. De asemenea, asociaţia solicită clarificarea situației juridice a hotărârilor publicate în Monitorul Oficial, „la adoptarea cărora a participat un judecător având mandatul expirat”.