Petrică Mîţu Stoian avea plămânii afectaţi atunci când a ajuns la clinica Nera pentru terapia hiperbară. Medic: „Afectarea din cauza barotraumei e de 70 la sută!”

Detalii cutremurătoare ies la iveală după moartea lui Petrică Mîţu Stoian. Interpretul de muzică populară avea plămânii afectaţi în proporţie de aproape 40%, după cum reiese din documentele pe care le-a prezentat la Clinica Nera unde a făcut terapie hiperbară.

12 nov. 2021, 23:09
Petrică Mîţu Stoian avea plămânii afectaţi atunci când a ajuns la clinica Nera pentru terapia hiperbară. Medic: „Afectarea din cauza barotraumei e de 70 la sută!”

Ministerul Sănătății a demarat anchetă la clinica Nera unde s-a tratat Petrică Mîţu Stoian. Tot mai mulţi specialişti acuză faptul că terapia în camera hiperbară i-ar fi dus sfârşitul îndrăgitului cântăreţ de muzică populară. Mai mult, autorităţile sanitare fac verificări pentru a elucida dacă există vreo culpă medicală care a dus la moartea lui Petrică Mîţu Stoian.

Medicul-şef al clincii Nera, Bogdan Matei, este cel care l-a avut în observaţie pe Petrică Mîţu Stoian.

Citeşte şi: Primele declarații ale medicului care l-a tratat în camera hiperbară pe Petrică Mîțu Stoian, la clinica privată: „Eu l-am tratat. Nu cred că artistul a murit din cauza expunerii la oxigen”

El este convins că terapia hiberbară nu ar avea legătură cu decesul artistului.

„Nu e vorba de o barotraumă. Dumnealui mi-a prezentat dosarul medical, am constatat rezultatele analizelor de sânge, rezultatul imagistic din CT. I-am recomandat terapia în camera hiperbară. Dânsul era competent pentru această expunere hiperbară. Cel puțin opt ore după ce a ieșit din camera hiperbară a fost într-o condiție bună. Afectarea pulmonară era de aproximativ 40 la sută potrivit actelor medicale cu care a venit la noi, evaluarea fiind făcută după infectarea cu Covid.”, a explicat medicul Bogdan Matei, conform Express de Banat.

În schimb, directorul medical al Spitalului din Reşiţa, Cosmin Librimir, susţine că plămânii lui Petrică Mîţu Stoian erau mult mai afectaţi în momentul în care artistul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe.

„Afectarea pulmonară, și pe radiografie, și pe tomografie, era de 70 la sută! Imaginea de contuzie pulmonară prin barotraumă e asemănătoare cu bronhopneumonia care nu se regăsește ca și analize. Afectarea de la Covid a fost de 40 la sută, afectarea din cauza barotraumei e de 70 la sută!”, a explicat Cosmin Librimir, conform sursei citate.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Fiica impresarului lui Petrică Mîțu Stoian rupe tăcerea: Doctorul a spus că mai este un pacient cu plămânul spart. Au fost vorbele lui!

Între timp, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a demarat un control la Clinica Nera, în urma decesului interpretului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, iar verificările vor fi extinse și al cele două unități medicale unde artistul a ajuns după ce i s-a făcut rău, conform Infocs.

Inspectorii DSP care s-au deplasat la Clinica Nera verifică, potrivit competențelor pe care instituția le are, condițiile igienico-sanitare, dar și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară. Atât camera hiperbară de la Clinica Nera cât și clinica în ansamblu aveau autorizație de funcționare de la DSP.

Citeşte şi: Înregistrările din telefonul lui Petrică Mîţu Stoian. Cât a stat, de fapt, cântăreţul în camera cu oxigen

Clinica nu este, însă autorizată ca unitate medicală cu paturi, ci doar ca un cabinet medical, notează sursa citată.

DSP va efectua controale și la spitalele din Oravița și Reșița. În paralel, se desfășoară și cercetarea penală în acest caz, pentru ucidere din culpă, sub coorodnarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița.

Sunt trei anchete deschise în paralel în cazul morţii lui Petrică Mîțu Stoian. Acum sunt trei anchete în desfășurare. Una pentru ucidere din culpă, alta administrativă a Colegiului Medicilor din Caraș-Severin, iar una solicitată de Ministerul Sănătății, prin DSP Caraș-Severin.

Citeşte şi: Se închide clinica Nera unde a fost tratat Petrică Mîţu Stoian. Decizia de ultima oră a conducerii, după moartea artistului