Petrolul a ajuns la cel mai mare preţ din ultimii 7 ani, bursa de pe Wall Street închide în scădere drastică

Preţurile petrolului au urcat marţi la cele mai ridicate niveluri din ultimii şapte ani, din cauza temerilor legate de o posibilă perturbare a livrărilor în urmă unor atacuri în regiunea Golfului Persic, care au avut loc pe fondul unor perspective deja limitare ale ofertei.

19 ian. 2022, 11:24
Petrolul a ajuns la cel mai mare preţ din ultimii 7 ani, bursa de pe Wall Street închide în scădere drastică

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 77 de cenţi, sau cu 0,9%, la 87,25 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au crescut cu 1,25 dolari, sau cu 1,5%, la 85,07 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele benchmarkuri au atins cele mai ridicate niveluri după octombrie 2014, preţul petrolului Brent de 88,13 dolari pe baril şi WTI de 85,74 dolari pe baril.

Preocupările privind aprovizionarea au crescut săptămâna aceasta după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, escaladând ostilităţile dintre grupul aliniat Iranului şi o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

După ce a lansat lovituri cu drone şi rachete care au aruncat ân aer camioane cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii de producţie, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul ”de a răspunde la aceste atacuri teroriste”.

”Daunele aduse instalaţiilor petroliere din Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi, nu sunt semnificative în sine, dar ridică problema şi mai multor întreruperi ale aprovizionării în regiune în 2022”, a declarat Louise Dickson, analistul principal al pieţelor petroliere de la Rystad Energy, potrivit News.ro.

”Atacul ridică riscul geopolitic în regiune şi poate semnala că acordul nuclear Iran-SUA nu va fi reluat în viitorul previzibil, ceea ce înseamnă că petrolul iraniamn nu va fi pe piaţă, stimulând cererea de ţiţei de calitate similară, originar din altă parte”, a adăugat Dickson.

Compania petrolieră din Emiratele Arabe Unite ADNOC a declarat că a activat planuri de continuitate a afacerii pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de produse către clienţii săi locali şi internaţionali, după un incident la depozitul său de combustibil din Mussafah.

De asemenea, la primele de preţ geopolitice se adaugă tensiunile în creştere dintre Ucraina şi Rusia, membru OPEC+.

În plus, unii producători din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se luptă să pompeze la capacităţile lor permise în baza unui acord cu Rusia şi aliaţii, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

OPEC a menţinut marţi prognoza de creştere robustă a cererii mondiale de petrol în 2022, în ciuda variantei de coronavirus Omicron şi a creşterilor aşteptate ale ratelor dobânzilor, anticiăând că piaţa petrolului va rămâne bine susţinută pe tot parcursul anului.

Analiştii Goldman Sachs au spus că se aşteaptă ca stocurile de petrol din ţările OCDE să scadă până în vară la cel mai redus nivel după anul 2000, preţul petrolului Brent urmând să urce la 100 de dolari în cursul acestui an.

Indicii bursieri de pe Wall Street au închis marţi în scădere puternică

Indicele Dow Jones Industrial a coborât cu 1,41%, S&P 500 cu 1,64%, iar Nasdaq cu 2,24%.

Acţiunile Goldman Sachs au scăzut cu 7,3%, după ce banca de investiţii a raportat rezultate financire trimestriale sub aşteptările analiştilor, din cauza operaţiunilor de trading slabe.

Componenta financiară a indicelui S&P 500 a avut cea mai slabă evoluţie, cu un declin de 2,4%.

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar randamentul titlurilor cu scadenţă de 2 ani a depăşit 1%, traderii pregătindu-se pentru ca Rezerva Federală să fie mai agresivă în combaterea inflaţiei prin politica sa monetară.

Creşterea puternică a ramdamentelor titlurilor de Trezorerie în 2022 a afectat în special acţiunile din sectorul tehnologiei şi alte companiilor cu perspective de creştere, ale căror fluxuri de capital sunt afectate mai mult de creşterea randamentelor.

Toate cele 11 sectoare majore ale S&P 500 au fost tranzacţionate în scădere, dintre care sectorul tehnologiei cu un declin de 2,1%. Scăderea acţiunilor unor companii cu capitalizare foarte mare, între care Microsoft, Apple şi Amazon, au avut cea mai mare influenţă negativă asupra S&P 500.

Indicele Nasdaq a scăzut cu până la 9,5% sub un maxim record atins pe 19 noiembrie. Pentru a confirma o corecţie, declinul Nasdaq ar trebui să treacă de 10%.

Acţiunile Activision a urcat în schimb cu 25% după ce Microsoft a anunţat un acord de preluare a producătorului de jocuri video, pentru 68,7 miliarde de dolari. Titlurile Microsoft au scăzut cu 2%.