Petrom şi Rompetrol scoase de la tranzacţionare pe BVB până la decizia Consiliului Concurenţei

Acţiunile companiilor OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare au fost suspendate marţi de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti  până la prezentarea raportului Consiliului Concurenţei privind piaţa carburanţilor, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 09:18
Petrom şi Rompetrol scoase de la tranzacţionare pe BVB până la decizia Consiliului Concurenţei

Potrivit site-ului Bursei de Valori Bucureşti, acţiunile Petrom şi Rompetrol au fost supendate în baza unui articol din Codul Bursei, care prevede menţinerea unei pieţe ordonate şi asigurarea accesului egal la informaţie pentru investitori.

Consiliul Concurenţei organizează, marţi, la ora 13.00, o conferinţă de presă în care va prezenta concluziile investigaţiei pe piaţa carburanţilor.

Preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, a arătat, în 5 ianuarie, că raportul de investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării carburanţilor nu recomandă aplicarea amenzii maxime, de 10% din cifra de afaceri totală, pe anul anterior sancţionării. Potrivit acestuia, însă, plenul Consiliului poate lua o altă decizie.

Anul trecut, o investigaţie mai veche derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

În a doua parte a lunii decembrie, echipa de investigaţie a prezentat raportul, iar avocaţii companiilor şi-au susţinut punctul lor de vedere.

În legătură cu cealaltă componentă a investigaţiei declanşată cu mai mult de şase ani în urmă, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că ‘partea care priveşte preţurile este amplă, priveşte ani de zile de fapte care trebuie analizate’, iar autorităţile încearcă să o finalizeze cât de curând posibil