Phenianul îşi dezvoltă arsenalul nuclear. Coreea de Nord îşi face stocuri de uraniu

Imagini prin satelit au arătat că Phenianul pare a fi în curs să-și sporească capacitățile de extracție a uraniului, probabil în scopul de a-și crește stocurile de materii fisionabile cu utilitate militară, potrivit unui specialist în neproliferare citat de AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
13 aug. 2015, 09:20
Phenianul îşi dezvoltă arsenalul nuclear. Coreea de Nord îşi face stocuri de uraniu

Aceste noi imagini arată că Phenianul a început să renoveze o uzină în care minereul de uraniu este transformat în concentrat (yellowcake), primă etapă în producția de uraniu îmbogățit, a explicat Jeffrey Lewis, specialist în controlul armamentului, în cadrul Institutului de Studii Internaționale din Monterey, SUA.

‘Aceasta sugerează că Phenianul are intenția de a extrage și transforma o cantitate semnificativă de uraniu, care ar putea servi drept combustibil în vederea creșterea stocului de arme nucleare’, a notat Lewis, într-un studiu publicat miercuri seara pe 38North, site-ul Institutului americano-coreean al Universității Johns Hopkins. Concentratul de uraniu ar putea servi, de asemenea, la producția de combustibil pentru un reactor experimental cu apă ușoară, la complexul nuclear din Yongbyon, Coreea de Nord.

Anterior, specialiști ai revistei britanice IHS Jane’s au estimat, în baza altor imagini prin satelit, că Phenianul ar putea dispune de un al doilea centru de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, la Yongbyon, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Coreea de Nord se laudă că a creat ARME NUCLEARE în miniatură

Coreea de Nord a desfășurat trei teste nucleare, în 2006, 2009 și 2013, iar programul său de dezvoltare a rachetelor balistice este foarte activ.

Într-un raport recent, cercetători americani au estimat că Phenianul pare pregătit să-și dezvolte programul nuclear în următorii cinci ani și, potrivit unui scenariu mai pesimist, ar putea dispune de 100 de arme nucleare până în 2020. Aceste noi imagini arată că Phenianul a început să renoveze o uzină în care minereul de uraniu este transformat în concentrat (yellowcake), primă etapă în producția de uraniu îmbogățit, a explicat Jeffrey Lewis, specialist în controlul armamentului, în cadrul Institutului de Studii Internaționale din Monterey, SUA., potrivit Agerpres.

Aceasta sugerează că Phenianul are intenția de a extrage și transforma o cantitate semnificativă de uraniu, care ar putea servi drept combustibil în vederea creșterea stocului de arme nucleare’, a notat Lewis, într-un studiu publicat miercuri seara pe 38North, site-ul Institutului americano-coreean al Universității Johns Hopkins.Concentratul de uraniu ar putea servi, de asemenea, la producția de combustibil pentru un reactor experimental cu apă ușoară, la complexul nuclear din Yongbyon, Coreea de Nord.

Anterior, specialiști ai revistei britanice IHS Jane’s au estimat, în baza altor imagini prin satelit, că Phenianul ar putea dispune de un al doilea centru de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, la Yongbyon.

Coreeea de Nord a desfășurat trei teste nucleare, în 2006, 2009 și 2013, iar programul său de dezvoltare a rachetelor balistice este foarte activ. Într-un raport recent, cercetători americani au estimat că Phenianul pare pregătit să-și dezvolte programul nuclear în următorii cinci ani și, potrivit unui scenariu mai pesimist, ar putea dispune de 100 de arme nucleare până în 2020.