Phenianul PORNEŞTE DIN NOU controversatul REACTOR NUCLEAR de la Yongbyon

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat joi imagini prin satelit care arată că Phenianul caută să-şi repornească reactorul nuclear controversat de la Yongbyon, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
28 nov. 2013, 15:56
Phenianul PORNEŞTE DIN NOU controversatul REACTOR NUCLEAR de la Yongbyon

„Agenţia continuă să supravegheze evoluţia la instalaţia de la Yongbyon, în principal prin intermediul unor imagini din satelit”, a afirmat directorul general al Agenţiei ONU, Yukiya Amano, într-un discurs în deschiderea Consiliului guvernatorilor Agenţiei, care se ţine cu uşile închise, inclusiv vineri.

Au fost observate activităţi care sunt în concordanţă cu un efort de repornire” a reactorului de 5 megawaţi, a adăugat el. „Însă, cum Agenţia nu are acces la instalaţie, este imposibil să stabilim dacă acest reactor a fost repornit sau nu„, a anunţat Amano.

Reactorul reprezintă singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Coreei de Nord, care ar dispune în continuare de o cantitate suficientă pentru a produce patru, până la opt bombe.

Phenianul a închis centrala nucleară de la Yongbyon în 2007. Repornirea acesteia i-ar permite să-şi refacă stocurile de plutoniu, necesar pentru fabricarea unor arme nucleare.

Citeşte şi Harta armelor nucleare: Care sunt statele cel mai bine dotate

Regimul i-a expulzat pe inspectorii AIEA din instalaţia nucleară în 2009 şi refuză, de atunci, să îi primească înapoi.

În februarie, Coreea de Nord a procedat la al treilea test nuclear subteran, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi provocând tensiuni şi temeri cu privire la un posibil nou conflict militar.