„Piatra dracului”, pariul dintre diavol si Dumnezeu care îngrozeşte românii

Romanii au multe legende in jurul caruia persista paranormalul, dar parca niciuna nu are atatea elemente incarcate cu mister cum are "Piatra dracului". Aflata langa lacul de acumulare Izvorul Muntelui, de pe raul Bistrita, stanca are 23 de metri inaltime. 

03 iul. 2016, 07:28
„Piatra dracului”, pariul dintre diavol si Dumnezeu care îngrozeşte românii

Legenda locală spune că „Piatra Dracului” ar fi rezultatul unui pariu pentru stăpânirea omenirii, dintre diavol şi Dumnezeu, scrie xplore-romania.ro. Pentru a câștiga pariul, dracul trebuia să fure o „stâncă sacră”, pe care să o ascundă, mai apoi, în adâncurile apelor. Astfel că, într-o noapte foarte ploioasă, încornoratul a mers pe masivul Ceahlău, de unde a desprins o stâncă. Nici nu apucase dracul să ia piatra în gheare și să apuce în direcția râului Bistrița, că din depărtări se auzea cântecul cocoșului. Simbol al luminii în tradiția populară, cocoșul anunța că începe o nouă zi.

Citeşte şi Fenomene paranormale în Bucegi. Misterul OZN-urilor ÎNGROPATE SUB STÂNCI

Se mai spune că, înciudat, în fiecare noapte Dracul se întoarce pe furiș și încearcă să mute piatra din loc, convins că în ziua în care va reuși să o pună la Talpa Iadului, domnia lui Dumnezeu pe pământ va sfârși și Lumea va intra în stăpânirea lui.

O alta legendă legată de Piatra Dracului vorbeşte despre un căpcăun care trăia pe Ceahlău. El ademenea tinerele pe platoul muntelui şi le transforma în stane de piatră. Un tată al cărei fiică fusese răpită de căpcăun a adunat mai mulţi localnici şi a mers să îl pândească pe căpcăun cu dorinţa de a-l nimici. Furios, căpcăunul a aşteptat căderea nopţii, care a venit odată cu o furtună puternică, a smuls o stâncă de pe Ceahlău şi a încercat să o arunce peste satul răzvrătiţilor. El a scăpat însă piatra în afara satului, după ce duhul bun al Ceahlăului, înfăţişat ca un tânăr voinic călare pe un cal înaripat, l-a izbit cu spada peste gheare.

Localnicii din zilele noastre spun că ar fi văzut stânca mişcându-se noap­tea, fie spre dreapta, fie spre stânga, pe o distanţă mică. Explicația lor continuă legenda: dracul nu a renunţat la pariu și încearcă în continuare să ia stânca şi să o ascundă în adâncurile Bistriței, dar poate urni piatra numai câțiva centimetri. Totodată, legenda mai spune că atunci când dracul vine să ia stânca, toate focurile din localităţile vecine se sting şi toate animalele tac.

Citeşte şi Ce au înregistrat neurologii în creierul unui credincios în timpul unei epifanii

Pentru sceptici, „Piatra Dracului” nu prezintă niciun mister, continuarea legendei fiind, de fapt, o iluzie optică indusă de mărirea sau micşorarea debitului de apă, care ar da impresia ca stânca se afla mereu în alt loc. Pentru cei pasionați de folclor, însă, „Piatra Dracului” este o reprezentare a mitologiei românești. Și Dumnezeu a continuat să creeze lumea.