În documentul transmis instanței, Cristian Popescu Piedone reclamă încălcări grave ale dreptului său la apărare, dar și atingeri nejustificate aduse vieții sale private. El este cercetat în dosarul DNA nr. 42/1/P/2025, fiind suspectat că, în perioada în care conducea ANPC, i-ar fi oferit unei persoane neautorizate, Marin Mihai Daniel, acces la informații confidențiale legate de un control programat la Hotelul Internațional din Sinaia, pe 7 martie 2025. Potrivit acuzatorilor, gestul ar fi urmărit evitarea eventualelor sancțiuni ce puteau rezulta în urma verificărilor.
Piedone respinge categoric acuzațiile, argumentând că acestea sunt formulate în termeni vagi, fără a se baza pe fapte concrete. Susține că procurorii au copiat pur și simplu formulările din lege, fără a detalia elemente clare ale unei fapte penale. El subliniază că informațiile privind acțiunile de control ANPC fuseseră deja făcute publice anterior datei presupusei discuții incriminatoare, fiind cunoscute inclusiv în mediul HoReCa.
„În realitate, acuzația adusă subsemnatului nu face nimic altceva decât să transcrie textul de incriminare fără a face nici cea mai mică referire la presupusa situație faptică”, menționează Piedone în plângere.
892577878-Plangere-Control-Judiciar-PiedoneÎn sprijinul afirmațiilor sale, Piedone menționează apariția unui articol pe site-ul prahovaeconomica.eu, cu o zi înainte de controlul din Sinaia, care anunța explicit controale în județele Prahova și Brașov. În plus, martorul cheie din dosar, Marin Mihai Daniel, ar fi recunoscut și el, în declarații, că operatorii economici din zonă aveau cunoștință de controale cu mult timp înainte.
Totodată, declarațiile personalului hotelului indică faptul că pregătirile pentru vizita inspectorilor ANPC începuseră cu câteva zile înainte, camerele fiind deja rezervate pentru aceștia încă din 4 martie. Aceste detalii, spune Piedone, arată că nu putea fi vorba despre divulgarea unor informații nepublice.
Referitor la conținutul convorbirii incriminate, fostul șef al ANPC afirmă că discuția cu Marin Mihai Daniel nu avea nicio legătură cu vreo încercare de influențare a controlului. El susține că pur și simplu cerea informații despre un regim alimentar, în contextul în care, anterior lunii martie, suferise o intervenție chirurgicală ce impunea o dietă strictă. Acesta ar fi fost, de altfel, un subiect frecvent al dialogurilor sale cu respectivul martor.
Cristian Popescu Piedone mai arată că nu există nicio legătură logică între presupusa informare și vreo eventuală evitare a sancțiunilor. El subliniază că, în cazul în care ar fi existat deficiențe reale, acestea nu puteau fi remediate într-un interval scurt de timp. Mai mult, susține că respectivul control a fost desfășurat riguros, fără a se identifica nereguli majore care să fi fost „mascate” anterior.
„Este de notorietate că operatorii economici de pe Valea Prahovei știau de controale cu mai mult de o săptămână înainte. Asta susține chiar și martorul-cheie al dosarului, Marin Mihai Daniel, în declarația sa”, mai spune acesta.
„Anterior lunii martie subsemnatul am suferit o intervenție chirurgicală care necesita un regim alimentar foarte strict. Tema discuției cu domnul Marin viza în principal solicitarea de mâncare de regim, acesta fiind și temele recurente ale discuțiilor purtate de subsemnatul cu aceste martor”, subliniază el.
În plângere, fostul președinte ANPC lansează critici dure la adresa modului în care DNA a instrumentat dosarul. El acuză că i s-a refuzat accesul la dosar înainte de audierea martorilor, fapt ce i-a îngreunat semnificativ pregătirea apărării. În plus, reclamă scurgeri controlate de informații către presă, menite să pună presiune publică asupra sa și instanței.
Piedone se plânge și de difuzarea în spațiul public a unor interceptări telefonice care includeau discuții intime cu soția sa, fără vreo legătură cu cauza penală. În opinia sa, publicarea acestor înregistrări nu a avut alt scop decât acela de a-l compromite public și de a-i afecta familia.
„Mai grav decât atât este faptul că în presă au fost difuzate stenograme ale unor discuții private cu soția mea, total străine de acuzația ce face obiectul prezentului dosar, apte să îmi afecteze întreaga familie”, precizează Piedone, acuzând o „campanie de decredibilizare”.
Mai mult, el susține că, la momentul depunerii plângerii, nici el, nici echipa sa juridică nu au avut acces complet la dosar, în timp ce anumite pasaje selectate erau deja vehiculate în media, în afara oricărui cadru legal.
Referindu-se la măsura controlului judiciar, Piedone afirmă că aceasta este inutilă și disproporționată. Argumentează că impunerea ei a avut loc la mai bine de patru luni după presupusa faptă și că, între timp, toți martorii au fost audiați. În plus, susține că nu mai ocupă nicio funcție publică, astfel că restricția de a-și exercita profesia nu mai are obiect.
Cristian Popescu Piedone solicită Tribunalului Brașov să anuleze integral măsura preventivă dispusă împotriva sa și cere garantarea unui proces echitabil, în condiții reale de apărare.