REŢETE CRĂCIUN. Nicio masa de Craciun nu este completa fara piftia de porc sau, cum mai este denumita, racitura. Acest fel de mancare este foarte gustos si apreciat de oricine, desi necesita mult timp de preparare. Iata secretele pentru ca piftia facuta de tine sa fie perfecta!
Iata secretele piftiei de porc!
1. Daca alegi sa gatesti piftie de porc, trebuie sa stii cel mai important SECRET: aceasta trebuie lasata la inmuiat cu o seara inainte de a te apuca de gatit! Daca totusi ai uitat sau nu ai avut timp, ar fi bine sa o lasi la inmuiat timp de 2-3 ore inainte de a o fierbe. Aceasta se va inmuia si tot sangele inchegat va fi indepartat, iar piftia ta va fi foarte buna!
2. Cand pui carnea la fiert, ai grija ca nivelul apei sa depaseasca carnea doar cu 7 cm si nu mai adauga apa cat timp fierbe carnea! Apa trebuie sa se evapore si sa scada mai mult de jumatate.
3. Nu pune capac deasupra oalei.
4. In primele 5 minute in care carnea fierbe, stai cu ochii pe cratita si inlatura spuma care se formeaza deasupra, cu ajutorul unei linguri de lemn.
5. Carnea trebuie lasata la FOC MIC cel putin 5 ore, pentru a fi frageda si gustoasa. Amesteca periodic.
6. Cand fierbi legumele (separat de carne!), nu indeparta coaja de la ceapa. Daca o fierbi asa, ingredientele vor prinde o culoare aurie, iar piftia ta va arata senzational.
7. Zeama in care fierbi carnea de porc trebuie vanturata dintr-un castron in altul, de la inaltime. Doar asa racitura va avea un aspect sticlos si limpede.
8. Daca atunci cand o torni in castroane, ti se pare prea groasa piftia, poti indeparta excesul de grasime cu ajutorul unui prosop alb de hartie. Aseaza-l pe suprafata raciturii, iar dupa ce se imbiba indeparteaza-l. Poti repeta procesul pana indepartezi toata grasimea.
PIFTIE DE PORC
Ingrediente
2 kg pulpă de porc
4 picioare de porc
1 căpățână usturoi
2 morcovi
150 g hrean
sare
piper negru
mărar
Mod de preparare
Cureți carnea, speli picioarele de porc în două-trei ape și pui totul într-o oală de dimensiuni mari, apoi acoperi cu apă rece. Lași la foc mic până ajunge la punctul de fierbere. Înlături spuma care se formează, pentru a obține o zeamă clară, apoi o condimentezi cu sare și piper. Adaugi legumele curățate și le lași la foc 4-5 ore, fără să acoperi vasul cu capac, până când carnea se desprinde de pe oase.
Pe măsură ce se fierb, scoți legumele și le pui la răcit într-un bol. La final, stingi focul, pui un capac și lași la răcit 30 de minute. Între timp, cureți usturoiul și-l zdrobești.
Strecori zeama, apoi adaugi în ea usturoiul și o pui pe foc încă 5 minute, după care o răcești și o strecori din nou. Iei carnea de pe oase, feliezi morcovii, apoi aranjezi carnea tăiată în boluri. La bază, pui un strat de morcovi, altul de carne, urmând să torni ușor zeama peste ele. Acoperi bolurile cu folie de plastic și le ții la rece. Serveşti cu mărar.
Vezi cum se prepară tradiționala piftie de crap
PIFTIE DE CURCAN
Ingrediente:
2 aripi de curcan
1 pulpă inferioară curcan
1 cană mazăre
1 ceapă mare
2 morcovi
2 căpăţâni de usturoi
7 l apă
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO
Citeşte şi Reţete Crăciun 2016: Piftie de porc