Planor PRĂBUŞIT în munţi. Informaţii contradictorii despre pilot. Căutările, sistate pe timpul nopţii

Un planor care joi la prânz a decolat de pe Aerodromul Ghimbav din judeţul Braşov şi nu a revenit la bază a fost căutat, vineri, de autorităţi, într-o zonă montană, după ce semnalul telefonului mobil al pilotului a fost detectat ultima dată în această zonă. Pilotul planorului prăbuşit undeva în zona munţilor Leaota, în judeţul Argeş, ar fi fost găsit mort, potrivit unor surse apropiate salvamontiştilor, citate de România TV. MAI, în schimb, anunţă că operaţiunea de căutare nu s-a încheiat. Totuşi, căutările au fost sistate pe timpul nopţii, urmând să fie reluate sâmbătă dimineaţă.

RomaniaTV.net
07 aug. 2015, 10:46
Planor PRĂBUŞIT în munţi. Informaţii contradictorii despre pilot. Căutările, sistate pe timpul nopţii

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au deschis un dosar penal cu privire la faptul că un planor care a decolat joi fără un plan de zbor a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanții Aeroclubului din orașul Ghimbav sau familia și nu a mai revenit la bază. Din primele cercetări a rezultat că pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relații contractuale a fost condus cu un avion în masivul Postăvarul, de unde a inițiat procedura de zbor.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a fost căutat de sute de persoane, inclusiv cu ajutorul elicopterelor MAI şi al unor aparate de zbor ale MApN. La un moment dat a apărut informaţia că aparatul de zbor ar fi fost reperat în Defileul Dâmbovicioara şi că pilotul ar fi fost deja mort. Informaţia nu a fost, însă, confirmată.

MAI a anunţat că până în prezent, aparatul de zbor nu a fost identificat, însă misiunile de căutare continuă, iar pe măsura derulării cercetărilor va fi informată opinia publică. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat vineri după-amiază, pentru România TV: „Căutările continuă în toate cele patru judeţe: Prahova, Braşov, Dâmboviţa şi Argeş. Informaţia cum că ar fi fost găsit un corp neînsufleţit al unei persoane cu paraşută nu s-a confirmat. Au fost trimise echipe în zona respectivă şi chiar două elicoptere, care au survolat zona. Au rămas acum acolo echipele terestre, care caută mai departe, dar nu s-a confirmat acest lucru. Noi am aflat la ora 22, prin SOS, de acest caz, iar de dimineaţă forţele aeriene ale MAI, MapN şi Ministerului Transporturilor, de la Aeroclub, au început căutările şi încă le continuă, iar pe partea terestră, pompieri, jandarmi, poliţişti, prin ordinul domnului vice-prim ministru au fost mobilizaţi. Sunt sute, pe lângă salvamontiştii şi un detaşament de vânători de munte, pus la dispoziţie de MApN. Căutările vor continua, nimeni nu poate spune în momentul de faţă că pilotul este decedat. Dacă nu-l găsim în următoarele zile, e posibil ca zona de căutare să fie extinsă„.

În seara zilei de 6 august a.c., în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

În schimb, reprezentanţii MAI au informat că, la ora 15.25, căutările pilotului planorului erau în desfăşurare. Potrivit comunicatului MAI, peste 650 de forțe și 99 de vehicule și aeronave sunt implicate în căutări.

„Alături de elicopterele MAI și MApN, la această operațiune participă 4 avioane aparținând Aeroclubului României și un elicopter aparținând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfășoară misiuni în zone prestabilite. Alături de forțele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale sunt implicate resurse din partea Salvamont, Ocolului Silvic și Transsylvania Offroad Club”, se arată în comunicat.

Pilotul Mircea Crăciun era, potrivit mytex.ro, unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de planoare din România, participant la multiple competitii internaţionale. Aeroplanul a fost lansat deasupra staţiunii Poiana Braşov, iar ultimul semnal prin GSM a fost primit prin releul de la Predeal. Joi seară, planorul a fost dat dispărut.

Căutările s-au desfăşurat pe o rază de 200 de kilometri în jurul Aerodromului Ghimbav. Planorul era unul de ultimă generaţie, înmatriculat în Germania.