Piraţii şi Ninja au manifestat la Montreal

După ce au făcut proteste în pielea goală, tinerii canadieni au ales acum o ipostază de carnaval pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de o lege care limitează tocmai dreptul de a manifesta. Astfel, sute de tineri deghizaţi în piraţi şi Ninja au defilat joi după-amiază pe străzile din Montreal.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 12:18
Piraţii şi Ninja au manifestat la Montreal

„Charest … la crocodili!”, „Charest harakiri!”, au strigat tinerii mascaţi sau costumaţi ca pentru un carnaval la adresa premierului provinciei Quebec, Jean Charest.

Jean Charest susţine ferm creşterea taxelor de şcolarizare, o măsură aflată la originea grevei studenţeşti, şi legea specială adoptată în urmă cu câteva zile, după mai mult de trei luni de conflict, menită să „încadreze” libertatea de manifestare.

„Piraţi, ninja, aceeaşi luptă”, scandau manifestanţii, purtând pancarte pe care scria „Ochi pentru ochi, să-i jefuim pe bogaţi” sau „Un ninja mascat nu se va lăsa niciodată repertoriat”.

Protestatarii cu faţele acoperite riscă măsuri mai aspre decât piraţii, pentru că purtarea măştilor este interzisă de o decizie municipală recentă. Dar poliţia, care a declarat marşul lor ilegal, nu părea presată să intervină.

Cu o zi înaintea acestei manifestaţii festive, aproape 700 de protestatari au fost arestaţi în cursul unor marşuri organizate la Montreal şi la Quebec.

În urmă cu două luni, studenţii canadieni s-au aflat la originea unor protestelor de acum, când au organizat o manifestaţie în pielea goală, pentru a-şi exprima astfel nemulţi’umirea faţă de creşterea taxelor universitare.