Pîslaru, despre nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie: Ar fi existat preferinţa să dăm mai puţin altora pentru ei

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că, "la nivel personal", a fost surprins de atitudinea sindicaliştilor din Educaţie, pentru că s-au ridicat de la masă cu 10 minute înainte de finalul discuţiilor, spunând că aceştia păreau să vrea ca alte sectoare să primească mai puţin pentru a primi ei mai mult.

22 mai 2016, 08:24
Pîslaru, despre nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie: Ar fi existat preferinţa să dăm mai puţin altora pentru ei

Întrebat despre negocierile de vineri, când sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 10%, Pîslaru a spus că „era clar de la început că nu putea să fie toată lumea fericită”. „Nici nu am avut intenţia să dăm un act normativ populist, care să satisfacă lumea numai de dragul de a o satisface. Am plecat cu o constrângere legată de responsabilitatea fiscal-bugetară”, a explicat ministrul, adăugând că Executivul trebuie să se încadreze într-un plafon de 2,3 miliarde de lei în privinţa salarizării.

Cu privire la atitudinea sindicaliştilor, Pîslaru s-a declarat surprins că aceştia au părăsit discuţiile.

„Trebuie să recunosc, la nivel personal, că am fost surprins că s-au ridicat din sală cu 10 minute înainte de a închide sesiune, în condiţiile în care ne înţelegeam foarte bine şi cred că respectul pe care l-am acordat pe parcursul acestor 3 săptămâni a fost fără echivoc”, a spus Pîslaru, într-o emisiune tv, potrivit news.ro.

Ministrul a afirmat că înţelege că sindicaliştii reprezintă interesul unui sector care este şi el prost plătit, „în care dascălii au probleme de demnitate, de decenţă”, însă apreciază că există încă neînţelegeri cu privire la posibilităţile financiare ale Guvernului în acest moment.

O nouă OFERTĂ privind SALARIILE din ÎNVĂŢĂMÂNT, în trei etape de aplicare. Iată ce prevede documentul

„Cumva, cred că ar fi existat la un moment dat preferinţa să dăm mai puţin la ceilalţi ca să le dăm şi lor ceva. Ceea ce a dus la discuţiile ulterioare, în care s-au antagonizat puţin”, a spus Pîslaru.

Întrebat dacă sindicaliştii au cerut direct acest lucru, ministrul a spus că „nu în mod explicit”.

„Am agreat să oprim această sarabandă de antagonizat sectoarele. (…) Ce am făcut noi a fost minimul necesar ca să aşez grila pe nişte principii solide”, a spus el, adăugând că Executivul a încercat să evite „grile fanteziste”, cum au făcut predecesorii săi din alte Cabinete.

Dragoş Pîslaru a mai spus că discuţia nu este închisă, iar negocierile vor continua marţi.

Preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat, vineri, după discuţiile de la Guvern despre salarizarea din învăţământ, că premierul Dacian Cioloş a propus o creştere salarială, în medie, cu 10% de la 1 august 2017, argumentând că mai mult nu se poate, sindicaliştii neacceptând însă varianta.

Toate federaţiile sindicale din educaţie, nemulţumite de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar, au decis ca, în 1 iunie, să organizeze un marş de protest la care sunt aşteptaţi 15.000 de angajaţi din învăţământ din toată ţara, a declarat miercuri, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.