Plafonarea facturilor la energie în 2022. Ce sumă vrea să aloce Guvernul Ciucă

Guvernul condus de Nicolae Ciucă vrea să aloce în 2022 suma de patru miliarde de lei pentru a compensa şi plafona facturile la energie pentru consumatorii casnici şi industriali.

07 dec. 2021, 16:40
Plafonarea facturilor la energie în 2022. Ce sumă vrea să aloce Guvernul Ciucă

Suma de patru miliarde de lei necesară pentru plafonarea facturilor la energie va fi prevăzută în proiectul de buget pentru 2022, au precizat surse guvernamentale, citate de Agerpres.

„Suma necesară pentru a compensa facturile la gaze şi electricitate ale consumatorilor români anul viitor este de 4 miliarde de lei şi ea va fi prevăzută în proiectul de buget la care se lucrează în prezent”, au spus sursele menţionate.

Plafonarea facturilor la energie în 2022. Ce prevede legea

Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie prevede că  preţul energiei este plafonat la maximum un leu în perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022. De asemenea, se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici.

În cazul gazelor, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.

Citeşte şi: Premierul Ciucă declară că sunt speranţe ca România să atingă independenţa energetică în următorii 5 ani. Virgil Popescu dă vina pe ruşi pentru majorarea tarifelor

Cum se va realiza plafonarea facturilor la energie în 2022 pentru firme şi instituţii

Cât despre clienţii noncasnici, precum IMM-urile, microîntreprinderile, PFA-urile, cabinetele individuale, profesiile liberale, din preţul final la energia electrică se scad, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuţie, contravaloarea certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare.

La gaze, clienţii noncasnici nu plătesc tariful de transport şi de distribuţie şi acciza, arată sursa citată.

În cazul instituţiilor publice, ca spitalele, unităţile de învăţământ, creşele, ONG-urile, furnizorii de servicii sociale şi bisericile, se aplică preţurile plafonate la acelaşi nivel ca şi la casnici, dar nu se mai acordă compensări.

Reducerea va fi aplicată direct în factură, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat.

Plafonarea facturilor la energie în 2022, măsura care a stârnit nemulţumirea companiilor

Companiile din energie şi-au exprimat îngrijorarea că aceşti bani nu le vor fi returnaţi la timp, ceea ce va crea probleme în piaţă şi va duce inclusiv la falimentul unor furnizori.

Federaţia Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie consideră că acest mecasnim de decontare va conduce la acumularea unor costuri suplimentare semnificative pentru furnizorii şi distribuitorii de energie.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a dat asigurări companiilor că-şi vor primi banii la timp, adică în 30 de zile de la emiterea facturilor.

La mijlocul lunii noiembrie, Dan Vîlceanu, la acea dată ministrul interimar al Finanţelor, a spus că este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor.

Citeşte şi: Noi studii științifice demonstrează că administrarea unei combinații de vaccinuri anti-Covid oferă o imunitate mai crescută