Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază din cauza creşterii inflaţiei

Guvernul de la Budapesta a anunţat miercuri că vor fi fixate preţurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul lunii octombrie 2021, după ce a luat măsuri similare în cazul benzinei şi al electricităţii.

13 ian. 2022, 11:34
Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază din cauza creşterii inflaţiei

Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază, în condiţiile în care se confruntă cu o creştere a inflaţiei, potrivit Agerpres, care citează agenţia EFE.

Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază pentru a opri creşterea inflaţiei. Anunţul făcut de Viktor Orban

„Am decis să intervenim asupra preţurilor a şase produse”, a spus premierul Viktor Orban, într-o postare video pe Facebook.

Astfel, Guvernul de la Budapesta a plafonat preţul zahărului, făinii de grâu, uleiului de floarea-soarelui, muşchiului de porc, pieptului de pui şi laptelui cu 2,8% de grăsime.

Premierul Viktor Orban a precizat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să scadă preţurile la aceste şase produse la nivelul din 15 octombrie 2021, fără a preciza dacă Guvernul va acorda compensări economice.

Şeful Executivului a explicat că a luat o astfel de măsuri din cauza creşterii preţurilor la energie. Orban a spus că aceste alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu cere convocarea CSAT şi nu exclude demiterea ministrului Energiei: „O decizie privitoare la Virgil Popescu va fi luată în coaliţie”

Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază, după cele ale benzinei şi al electricităţii

Potrivit sursei citate, Ungaria a stabilit deja un preţ maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru.

Deşi electricitatea avea deja un preţ maxim în Ungaria începând din 2013, recenta majorare a preţurilor la energie la nivel mondial are un efect secundar în ţara centro-europeană, mai scrie EFE.

Conform calculelor preliminare ale Guvernului, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de 5,1%, faţă de 3,3% în 2020.

Ungaria, care nu se află în zona euro, va avea în 3 aprilie alegeri legislative, iar Viktor Orban urmăreşte al patrulea mandat consecutiv, adaugă agenţia spaniolă.

Citeşte şi: Cele 5 superalimente, bogate în magneziu, care fac minuni pentru organism. Află cum poți preveni afecțiunile arteriale