Plafonul pentru programul IMM Invest a fost dublat, de la 15 miliarde, la 30 de miliarde de lei

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru adoptarea Legii care modifică plafonul de garantare pentru creditele IMM Invest de la 15 miliarde lei, la 30 miliarde lei, documentul fiind în Monitorul oficial.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 05:42
Plafonul pentru programul IMM Invest a fost dublat, de la 15 miliarde, la 30 de miliarde de lei

În luna mai, Camera Deputaților, for decizional, a decis modificarea Ordonanței de Urgență privind IMM Invest, plafonul fiind majorat.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest, care prevede pentru acest an un plafon total de 30 miliarde lei al garanţiilor de stat ce pot fi acordate pentru obţinerea de credite de către aceste firme.

Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM Invest România are ca obiectiv „acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie (…) de către instituţiile de credit”.

„Caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Programul este multianual, transparent şi nediscriminatoriu, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie. (…) Pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 30.000.000.000 lei”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, beneficiarele programului sunt acele întreprinderi care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, la data solicitării garanţiei de stat, sau, dacă înregistrează restanţe, „acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit”.

„Solicitantului trebuie să i se aducă la cunoştinţă decizia de acordare a creditului pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub formă de garanţii pentru împrumuturi sau sub formă de grant, în termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitării de acordare a facilităţilor de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. (…) Eligibilitatea beneficiarului programului IMM Invest România nu este afectată în cazul în care acesta înregistrează incidente bancare cu privire la bilete la ordin şi/sau cecuri executate începând cu data de 16 martie 2020, pe perioada stării de urgenţă, stării de alertă şi o lună după încetarea acestora”, mai stipulează legea.

Citeşte şi: STUDIU: 67% dintre români au mai puţini bani din cauza pandemiei


loading...
Partenerii noștri