STUDIU: 67% dintre români au mai puţini bani din cauza pandemiei

Consecinţele pe termen lung ale pandemiei de coronavirus se simt din ce în ce mai mult asupra nivelului de trai al oamenilor. Potrivit unui studiu, 67 la sută dintre români spun că veniturile lor au scăzut în comparaţie cu cele de acum şase luni.

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 08:34
STUDIU: 67% dintre români au mai puţini bani din cauza pandemiei

Raportul European al Plăţilor Consumatorilor, ediţia Covid-19, lansat de Intrum, relevă un efect imediat al crizei asupra bunăstării financiare. În timp ce rata angajărilor scade, iar rata şomajului creşte, anxietatea consumatorilor cu privire la finanţele personale este din ce în ce mai prezentă.

Astfel, 67% dintre românii intervievaţi declară că, în comparaţie cu acum 6 luni, bunăstarea lor financiară este într-o vizibilă scădere. 72% dintre femeile intervievate, respectiv 61% dintre bărbaţi, cu precădere în intervalul 22-37 de ani, afirmă că nivelul bunăstării financiare a suferit o scădere în urma Covid-19. Comparativ cu celelalte 23 de ţări din Europa, România se situează după Grecia în timp ce media europeană este la 47%, potrivit Adevarul.ro. 

Referitor la situaţia financiară în contextul Covid-19, nivelul de trai al consumatorilor români a înregistrat următoarele modificări:

– 41% dintre consumatorii români au declarat că locul lor de muncă a fost afectat de criza Covid-19, înregistrând scăderi salariale sau şomaj tehnic;

– 38% dintre consumatori afirmă că după plata facturilor, aceştia mai găsesc cu greu resurse pentru cheltuielile lunare, cel mai afectat fiind segmentul 38-44 ani;

– În consecinţă, 65% dintre respondenţi au amânat plata facturilor pentru a face faţă cheltuielilor lunare;

– Din cauza Covid-19, 54% dintre consumatori s-au îndatorat şi mai mult pentru a face faţă cheltuielilor zilnice.

Există însă şi o parte bună ce reiese din Raportul European al Plăţilor consumatorilor: 33% dintre români afirmă că situaţia Covid-19 a avut un impact pozitiv în administrarea finanţelor personale, aceştia încercând să cheltuie mai puţin pentru produsele de zi cu zi. Media la nivel European este de 36%, iar ţări precum Estonia (65%), Franţa (46%) sau Irlanda (47%) stau cel mai bine la acest capitol. Raportul European al Plăţilor Consumatorilor, ediţia specială Covid-19, este bazat pe date extrase din răspunsurile a 4800 de consumatori din 24 de ţări din Europa. Respondenţii au fost selectaţi astfel încât să reprezinte o bază semnificativă atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Citeşte şi Banca Mondială: Economia mondială se va contracta cu 5,2 procente în acest an. Vine „cea mai profundă” recesiune din ultimii 150 de ani