Plângere la DNA în cazul navei răsturnate în Portul Midia. Vaporul morţii a fost supraîncărcat

Organizaţia Animals International a anunţat că depune plângere la DNA pentru "corupţie sistemică a autorităţilor române" şi cere Comisiei Europene să nu mai permită autorităţilor din România să autorizeze nave pentru exportul de animale vii. Toate acestea după ce nava cu 14.000 de oi, răsturnată în luna noiembrie a anului 2019 a fost supraîncărcată.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 09:30
Plângere la DNA în cazul navei răsturnate în Portul Midia. Vaporul morţii a fost supraîncărcat

Animals International susţine faptul că ultimele informaţii confirmă suspiciunea că pe nava Queen Hind se aflau oi nedeclarate, ascunse pe nişte punţi mai izolate.

„Grupul Servicii Petroliere SA (GSP), compania care se ocupă de ranfluarea epavei a evidențiat că pe navă există punţi neincluse în cargoplan și care au fost pline cu oi nedeclarate. Queen Hind a fost autorizată de ANSVSA în martie 2019, autorizarea fiind validă pentru toate porturile din UE și a realizat 11 transporturi cu animale vii până la răsturnarea în portul Midia”, a precizat, luni, un comunicat de presă al organizației.

Citeşte şi:Catastrofă în portul Midia. O navă încărcată cu peste 14.000 de oi s-a scufundat VIDEO

Organizaţia va depune plângere la DNA ” pentru corupţie sistematică a autorităţilor române” şi solicită Comisiei Europene suspendarea activităţii de export cu animale vii în portul Midia şi să nu mai permită ca ANSVSA să autorizeze nave pentru export. De asemenea, organizaţia a informat de două ori Parlamentul European în legătură cu incidentul din portul Midia, iar în luna decembrie a fost demarată o procedură de anchetă parlamentară pe tema exportului cu animale vii.

„Odată autorizat de ANSVSA, un vapor poate încărca animale vii din orice port UE”, a spus Gabriel Păun, director UE al Animals International. În plus, nava răsturnată în portul Midia este mult mai grea decât reiese în documentaţie.

Citeşte şi: Probleme majore la operaţiunea de recuperare a navei scufundate cu oi. Cablurile de tractare au rupt puntea navei

În prima zi din februarie, operaţiunea de scoatere a epavei pline cu oi din portul Midia s-a oprit, la doar două ore de la începerea lucrărilor datorită faptului că cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutăţii.  

„Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaște ce și cât s-a încărcat la bord”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de evacuarea navei.

Citeşte şi: Operaţiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia a eşuat: cablurile au cedat, greutatea navei este mai mare

În timpul operațiunii de scoatere a epavei pline cu oi răsturnată în Portul Midia, scafandrii au găsit punți suplimentare cu încărcătură de animale la bord. Din cele 14.600 de oi aflate pe vasul care s-a răsturnat pe 23 noiembrie 2019 în portul Midia au fost salvate 230 de oi.