Probleme majore la operaţiunea de recuperare a navei scufundate cu oi. Cablurile de tractare au rupt puntea navei

Operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, astăzi, la două ore de la începerea lucrărilor. Gabriel Comănescu, proprietarul companiei Grup Servicii Petroliere, a explicat ce s-a întâmplat. 

RomaniaTV.net
01 feb. 2020, 13:44

„În timpul operaţiunilor, scafandrii au intrat în navă. Am găsit punţi suplimentare. Aceste punţi suplimentare au şi încărcătură de animale la bord. Am cerut imediat Cargoplanul depus la Căpitănie. Este foarte clar că aceste punţi nu au fost incluse în Cargoplan. Sunt punţi nedeclarate. Există clar o încărcătură mult mai mare de peste 14.000 de oi. Trebuie să reconsiderăm configuraţia cablurilor”, a declarat Gabriel Comănescu, şeful firmei de ranfulare, potrivit ct100.ro

Gabriel Comănescu a mai declarat, în legătură cu măsurătorile făcute în apă şi în aer, că vor apărea probleme dacă nu scad temperaturile.

„Încă nu sunt motive de îngrijorare. Singura îngrijorare care este dacă nu ne ajută Cel de Sus ca temperatura să coboare. Dacă va creşte temperatura, starea de putrefacţie înseamnă mirosuri pestilenţiale, ceea ce e o problemă”, a spus el. 

Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de scoaterea navei pline cu oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, a declarat că operaţiunea s-a oprit, după ce cablurile au cedat.

Potrivit acestuia, nava este mai grea decât reieşea din documentaţia prezentată.

„Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaşte ce şi cât s-a încărcat la bord”, a mai adăugat Alin Vintilă. 

Potrivit ct100.ro, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeșuare și ranfluare a navei Queen Hind și scoaterea și neutralizarea încărcăturii din interiorul navei.

Valoarea contractului este de 19.150.000 lei, durata acestuia fiind de 35 zile de la semnare.

Durata contractului va putea fi prelungită doar dacă operațiunile nu pot fi realizate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau restricțiilor impuse de Căpitănie sau alte autorități relevante.

Citeşte şi: Ghiţă Ciobanu deplânge soarta României în The Guardian: „Comerţul cu oi a devenit o batjocură, vindem oaia cu 100 de lei”

Operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia a început, sâmbătă dimineață, la mai bine de două luni de la momentul în care nava cu peste 14.000 de oi s-a răsturnat. O macara de 1.800 de tone a fost adusă în port și au fost montate grinzi suplimentare de întărire a bordajului epavei.
  
Nava, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.