PLANORUL DISPĂRUT în munţi. Raed Arafat: Vom continua căutările până la găsirea pilotului dispărut

Operaţiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav au fost reluate sâmbătă dimineaţă, echipelor care participă la acţiune alăturându-li-se forţe de la ISU Vrancea şi Bacău. 12 aeronave îl caută acum pe pilotul dispărut în munţi, cu planor cu tot. Aceasta este cea mai mare mobilizare a forţelor de ordine organizată în România, în ultimii ani, pentru că peste 850 de oameni îl caută la pas pe pilot, în zona de munte a patru judeţe. În acest sens, secretarul de stat Raed Arafat a declarat la România TV că operaţiunile de căutare vor continua până când pilotul va fi găsit.  

08 aug. 2015, 06:54
PLANORUL DISPĂRUT în munţi. Raed Arafat: Vom continua căutările până la găsirea pilotului dispărut

Sâmbătă dimineaţă au fost reluate căutările planorului care a dispărut, joi, după ce a fost lansat de pe aerodromul din Ghimbav, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, care participă la acţiunile de căutare.

„Sunt peste 850 de oameni dacă luăm şi alte servici, voluntari, localnici. pot să spun că numai la nivelul ISU s-a dispus suplimentarea personalului cu 210 oameni şi cu tehnică suplimentară, precum şenilate”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat la România TV.
 
Raed Arafat a mai precizat faptul că zona de căutare a pilotului dispărut ar putea fi extinsă.
 
„La momentul acesta sunt planuri de căutare de echipele terestre şi aviatice. Vom continua căutările până la găsire sau până la căderea nopţii. Dacă nu-l găsim le reluăm mâine.
 
Zona de căutare este cea stabilită ieri de aeroclub. Avionul poate fi oriunde. Este o zonă stabilită cu experţii. Este posibilă o extindere a zonei. Se caută în anumite zone din 4 judeţe”,a mai adăugat Raed Arafat.
 
Întrebat dacă localizarea telefonului a ajutat echipele de căutare pentru a-l găsi pe pilotul dispărut acesta a declarat că mobilul 
 
„Telefonul este închis, s-a încercat prin ultimul apel să-l localizăm. Nu a fost de ajutor. Din păcate nu avem cum să folosim telefonul pentru a ne ajuta la căutări”, a precizat secretarul de stat pentru România TV.

Citeşte şi: Planor PRĂBUŞIT în munţi. Informaţii contradictorii despre pilot. Căutările, sistate pe timpul nopţii

Forţe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău au venit în sprijinul celor care participă la operaţiunea de căutare a planorului în zonele muntoase din mai multe judeţe.

Peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari participă sâmbătă dimineața la căutarea planorului dispărut în urmă cu două zile, forțele care participă la această acțiune fiind suplimentate din dispoziția vicepremierului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Din punct de vedere tehnic, aceste forțe au la dispoziție 8 autocamioane și 4 șenilate (3 în Brașov și una în Prahova).

În județul Brașov, a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul șefului IGSU, care va conduce din teren operațiunile de căutare de la sol. Misiunile de sâmbătă se vor desfășura în județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița.

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut fuseseră sistate vineri seară, din cauză că zona unde aveau loc este una dificilă şi de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care adăuga că exista chiar riscul să ajungă la planor, dar să nu-l depisteze planorul chiar dacă ajungeau la el.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază, scrie Mediafax.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, „mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

„Procurorii braşoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului”, se arăta în comunicatul MAI.

De asemenea, MAI anunţa, vineri după-amiază, că peste 650 de persoane şi 99 de vehicule şi aeronave participă la căutarea planorului.

„Alături de elicopterele MAI şi MApN la această operaţiune participă patru avioane aparţinând Aeroclubului României şi un elicopter aparţinând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfăşoară misiuni în zone prestabilite.

Alături de forţele Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic şi Transsylvania Offroad Club”, mai arată MAI.

La rândul lor, reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.