Planta care poate face miracole pentru sănătatea ta! Se găsește primăvara și poate fi folosită în mai multe feluri de mâncare

Primăvara este momentul perfect în care să iei decizia de a-ți curăța corpul pe interior, iar acest lucru este indicat tocmai pentru că este momentul în care crește planta minune. Leurda se găsește primăvara și este indicată în combaterea colesterolului. Din fericire, ea poate fi folosită în numeroase rețete.

19 mart. 2023, 10:52
Planta care poate face miracole pentru sănătatea ta! Se găsește primăvara și poate fi folosită în mai multe feluri de mâncare

Leurda este o plantă care poate să fie găsită în pădurile din Europa Centrală, care nu a putut fi aclimatizată în alte regiuni. Această plantă înflorește de obicei în perioada aprilie-iunie. Leurda se găsește la noi în țară, doar că din păcate doar primăvara. Dacă până acum nu făcea parte din meniul tău, trebuie să începi să o iei în calcul, deoarece are beneficii extraordinare pentru organismul tău. Cercetătorii din Germania au desemnat leurda drept „planta mileniului III” tocmai datorită proprietăților ei curative extrem de puternice.

Citește și: Planta care face grăsimea de pe abdomen să dispară. Previne cancerul și menține pielea tânără

Aceasta este o plantă perenă și poate crește până la înălțime de 25-30 de centrimetri. Aceasta este cultivată în special pentru frunze, care se recoltează primăvara, chiar înainte de înflorirea plantei. Frunzele acestea pot fi folosite în stare proaspătă sau congelate. Ele pot fi folosite în extrem de multe rețete.

Planta poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni. Frunzele de leurdă conțin uleiuri volatile, sulfură de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine

Planta are efect detoxifiant și depurativ. Astfel te poți asigura că ai sângele curățat, la fel și ficatul, stomacul, intestinele. De asemenea, are un puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine.

Totodată, leurda este extrem de utilă în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Planta poate ajuta în scăderea colesterolului, prevenind accidentele vasculare, apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii.

Planta minune care te scapă de colesterol

Mâncare de leurdă și ștevie

Mâncarea de leurdă și ștevie este una dintre cele mai apreciate rețete cu leurdă și se pregătește simplu și rapid.

Ingrediente:

  • 4 legături de leurdă;
  • 3 legături de ștevie un ardei gras roșu;
  • 100 ml suc de roșii; 2 cepe;
  • condimente după gust;
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Ceapa și ardeiul tăiat după preferințe se călesc ușor în ulei de măsline, apoi se adaugă ștevia și leurda, câteva secunde. Se adaugă sosul se roșii și se mai lasă 4-5 minute la fiert. Se asezonează cu sare și piper după gust. Mâncarea de leurdă și ștevie poate fi consumată ca atare sau ca garnitură alături de o friptură de vită sau de miel.

Sos pesto de leurdă

Dacă iubești sosul pesto, aceasta este o alternativă delicioasă și foarte simplu de preparat. Pentru un gust aparte putem adăuga în rețeta de soso pesto de leurdă și câteva bucățele de miez de nucă.

Ingrediente:

  • 100 g leurdă,
  • 70 g muguri de pin,
  • 60 g ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare:

Adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender șimixează până se transformă într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline și sarea. Asta este tot.

Citește și: Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte. Autoritățile locale încep verificările în curând