Plantele pe care să nu le ţii în casă dacă ai animale de companie

Puţini sunt cei care nu au cel puţin o plantă în locuinţă, deoarece se ştie că majoritatea plantelor de interior sunt benefice pentru casă, pentru om. Pe lângă rolul estetic, pentru că trebuie să recunoaştem o casă în care sunt plante arată mai primitor, planele de interior au rolul de a împrospăta aerul. Reduc concentratia de noxe existente filtrand dioxidul de carbon si alti compusi chimici şi eliberează oxigen. Dar atunci când în casă trăiesc animale de companie, selecţia plantelor de interior trebuie să fie mult mai strictă. Unele plante le pot face rău.

02 nov. 2021, 13:27
Plantele pe care să nu le ţii în casă dacă ai animale de companie

Plantele de interior, fie că au flori sau nu, pot aduce un aer proaspăt locuinţei şi s-o înfrumuseţeze. Dar dacă în locuinţă sunt şi animale de companie este de preferat să vă informaţi bine cu privire la plantele pe care le aveţi sau intenţionaţi să le achiziţionaţi. Unele plante pot fi toxice pentru animale şi uneori pot provoca decesul acestora.

Aloe Vera

Aloe vera, supranumita si „elixirul tineretii”, este o planta suculenta cu proprietati multiple, originara din Africa de Nord, utilizata cu succes in fitoterapie si cosmetica. Este o plantă uşor de întreţinut, iar extractul din aloe vera are o serie de indicatii terapeutice pentru gastrita, anemie si stimularea sistemului imunitar pentru om.
Pentru animale însă aloe vera este dăunătoare.

„Compuşii naturali care se găsesc în această plantă pot provoca tremurături, vărsături şi diaree”, avertizează Leslie Vincent, expert horticultor.

Citeşte şi: Iată de ce nu e bine să tundeți animalele în această perioadă. Medicii veterinari atrag atenția: Nu recomandăm asta!

Crinul
Crinul pacii sau Crinul Asiatic sunt plante elegante, al căror miros îmbie pe toată lumea. Crinul absoarbe si elimina sporii de mucegai si alte substante nocive, producând în schimb oxigen.

Cu toate acestea crinul poate fi foarte periculos pentru căinii şi pisicile care locuiesc în casă. Crinul este una dintre cele mai toxice plane pentru animalele de companie. Ingerărea oricărei părţi din această plantă le face rău. Chiar şi apa din vaza în care se află crinul este otăvitoare pentru animalele de companie.

Consumate în cantități, platele poate cauza convulsii, scăderea tensiunii, aritmii cardiace. Cei mai otrăvitori sunt bulbii.

Citeşte şi: Rasele de câini care se adaptează perfect la viața în apartament. Iată care sunt cele mai potrivite animale de companie pentru locuințele mici

Iederă englezească
Iedera englezeasca este foarte apreciată de cei care vor să aibă în casă sau pe lângă locuinţă o „pătură” verde tot timpul anului. Se dezvolta in locuri umbroase si cu umiditate crescuta. În cazul ingerării acestei plante animalele de compania pot avea probleme de respiraţie, dureri abdominale, vărsături, diaree sau chiar paralizie.

Begonia

La fel ca în cazul crinilor, begonia este o plantă extrem de toxică pentru câini şi pisici. În cazul înghiţirii unei părţi din plantă, animalele pot prezenta arsuri la nivelul buzelor, limbii şi dificultăţi la înghiţire. De asemenea, apare voma. Tuberculii sunt cei mai periculoşi.

Feriga

Feriga este o plantă extrem de toxică, în special pentru pisici. Contactul cu această plantă provocată iritaţii la nivelul pielii. În caz de ingerare, animalele pot avea dureri dureri abdominale și pot prezenta vomă şi diaree.

Urechea Elefantului
Urechea Elefantului este o plantă foarte răspândită ân casele românilor. Este apreciată pentru frunzele sale mari şi frumoase. Specialiştii în hoticultură recomandă ca această plantă să nu fie ţinută în casele în care sunt şi animale de companie.

Urechea elefantului este extrem de toxică pentru pisici și câini. Dacă animalul va mânca din frunzele acestei plante este posibil să-i apară iritații la nivelul gurii, arsuri la nivelul cavităţii bucale, vomă și dificultăți de înghițire sau iritarea tractului gastrointestinal.