Planul de pregătire a spitalelor pentru epidemia de coronavirus. Operaţii mai puţine şi „folosirea chibzuită” a materialelor

Jurnaliştii România TV au publicat în exclusivitate planul de pregătire a spitalelor din România pentru epidemia de coronavirus. Ordinul semnat de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, prevede diminuarea numărului de operaţii, precum şi folosirea "chibzuită" a materialelor din unităţile medicale.

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 20:31

Jurnaliştii România TV au obţinut documentul aprobat de ministrul Sănătăţii referitor la modul în care se pregătesc spitalele din România de epidemia de coronavirus.

Ordinul de ministru prevede, printre măsurile obligatorii, ca directorii spitalelor să ia măsuri pentru limitarea numărului de internări, dar şi a numărului de intervenţii chirurgicale – cu 80 la sută mai puţine în spitalele mari şi cu 50 la sută mai puţine în spitalele ambulatorii. 

BILANŢ CORONAVIRUS: 260 de cazuri confirmate în România. 14 de cazuri noi faţă de ultima raportare

De asemenea, managerii spitalelor vor raporta zilnic situaţia ocupării paturilor pentru ca în secţiile de Terapie Intensivă să existe paturi şi medici disponibili să îngrijească pacienţii contaminaţi cu noul coronavirus (COVID-19).

De asemenea, ordinul prevede şi „folosirea chibzuită a materialelor de protecţie”.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat în cadrul emisiunii „Punctul culminant” moderată de jurnalistul Victor Ciutacu că „acest ordin semnat de ministrul Sănătăţii face parte din acele proceduri stabilite încă din ianuarie”.

„Suntem în scenariul trei în care pregătim o creştere a numărului de cazuri în ritm lent, precum şi un scenariu 4”, a explicat Nelu Tătaru, la România TV.

Întrebat dacă spitalele dispun de materialele necesare, în condiţiile în care ordinul impune „folosirea judicioasă a resurselor”, Tătaru a răspuns: „strictul necesar îl avem şi este completat zilnic în funcţie de consumul acestor materiale”.

Mai mult, Nelu Tătaru a menţionat că bani există deoarece „suntem într-o situaţie de urgenţă şi avem şi fondurile aferente sănătăţii”.

Marturia unei femei de 46 de ani cu coronavirus: „Simţeam de parca înghiţeam sticlă! Tot corpul mă ardea!”