Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus astăzi la Comisia Europeană

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus astăzi la Comisia Europeană, acesta urmând să fie prezentat public în 2 iunie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că România va fi printre puţinele state membre ale Uniunii Europene care va publica integral documentul. Premierul Florin Cîţu este de părere că PNRR este "un program foarte bun pentru modul nostru de a face administraţie pentru că are clar nişte ţinte anuale şi dacă nu le loveşti, nu iei banii".

31 mai 2021, 11:31
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus astăzi la Comisia Europeană
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus astăzi la Comisia Europeană astăzi. Sursa foto: Guvernul României

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat săptămâna trecută că în cursul zilei de luni va fi depus oficial Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă, scrie news.ro.

Citeşte şi: Mihai Tudose, ironii la adresa coaliţiei de guvernare: reţeta PNL-USR-PLUS pentru români …. o combinație de antidepresive cu laxative

Cristian Ghinea a precizat că în 1 iunie se va face reunirea textelor într-un format pentru publicare, iar în 2 iunie va avea loc publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.

Florin Cîţu a anunţat că ulterior PNRR va fi evaluat de Comisie pentru a se ajunge la forma finală.

„Pe 2 (iunie – n.r.), înţeleg, ministrul Ghinea va prezenta varianta finală, varianta finală pe care o trimitem noi. Bineînţeles că va fi evaluată de Comisia Europeană şi vom vedea după aceea „, a declarat premierul duminică, înainte de Consiliul Politic al PNL.

Premierul Florin Cîţu a declarat că acesta „este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii de care toate ţările din UE au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă”. Cîţu a arătat că unul dintre obiectivele PNRR este ca toate zonele din România să beneficieze de investiţii.

„Acest program este garanţia pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele dintre noi şi ţările dezvoltate”, a susţinut el.

”PNRR are o parte de reformă, o parte de investiţii, capitole pe sectoare unde România are nevoie să meargă şi asta am negociat cu Comisia. Şi după aceea, veţi vedea, implementarea o vom face, va fi un Comitet interministerial, condus de premier”, a declarat Cîţu.

 

Klaus Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: De reuşita lui depinde construirea României post-pandemice

Klaus Iohannis a anunţat vineri că a promulgat legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – „proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare, cu o majoritate de două treimi”.

„Astăzi ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare și imunizarea majorității cetățenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, așadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice.

Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.

România post-pandemică este țara în care, în sfârșit, se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile.

România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual.

România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice.

Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent, și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, așa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României.”, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Scandal între George Simion şi Cristian Ghinea despre PNRR. „Ştiţi că va veni iar FMI-ul. Avem 14 miliarde de euro bani gratis. Nu există FMI la PNRR!”

Şeful statului a explicat că „PNRR are două linii majore de acțiune: Investiții și Reforme”.„Unele nu pot funcționa fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români.

29,2 miliarde de euro prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în cadrul financiar 2021 – 2027. Vorbim, așadar, de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro.

Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viața românilor, îmbunătățiri reale ale nivelului de trai.

Se pot finanța astfel reforme de care România are nevoie acută pentru a se dezvolta și moderniza. Este o șansă uriașă, pe care nu avem voie să o irosim”, a mai spus preşedintele României.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan ambițios, pe care îl susțin, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă.

Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esențială”, a mi spus Iohannis.