Planul secret al lui Ehud Olmert pentru statul palestinian, povestit de Condoleezza Rice

În 2008, Ehud Olmert a propus un plan care prevedea două capitale, una pentru Israel în Ierusalimul de Vest şi una pentru Palestina, în Ierusalimul de Est, cu un consiliu comun condus de un primar israelian şi un adjunct palestinian. Ierusalimul Vechi ar fi fost condus de un comitet de înţelepţi din Iordania, Arabia Saudită, Autoritatea Palestianiană, Statele Unite şi Israel.

RomaniaTV.net
01 nov. 2011, 09:12
Planul secret al lui Ehud Olmert pentru statul palestinian, povestit de Condoleezza Rice

Fostul şef al diplomaţiei americane, Condoleezza Rice, povesteşte în memoriile sale cum fostul premier israelian Ehud Olmert a făcut în 2008 o propunere secretă pentru un stat palestianian pe teritoriul căruia să fie locuri sfinte, plasate sub tutela internaţională, scrie Le Monde. Ehud Olmert era gata să le ofere palestinienilor, conduşi de Mahmoud Abbas, 94% din Cisiordania, în schimbul unor colonii israeliene.

Planul prevedea două capitale, una pentru Israel în Ierusalimul de Vest şi una pentru Palestina, în Ierusalimul de Est, cu un consiliu comun condus de un primar israelian şi un adjunct palestinian. Ierusalimul Vechi ar fi fost condus de un comitet de înţelepţi din Iordania, Arabia Saudită, Autoritatea Palestianiană, Statele Unite şi Israel.

„Am înţeles bine, m-am întrebat?, scrie doamna Rice în momentul rememorării reacţiei sale în aceele vremuri. Premeirul israelian tocmai spune că va împărţi Ierusalimul şi va institui o instanţă internaţională pentru a supraveghea locurile sfinte?” Olmert ar fi permis unui număr de 5000 de palestinieni să se întoarcă pe pământurile care aparţineau Israelului.

Condoleezza Rice povesteşte că i-a prezentat propunerea lui Olmert lui Mamoud Abbas a doua zi. Acesta a început imediat să negocieze pentru că nu vroia să se întoarcă doar 5000 de palestinieni din cei patru milioane de refugiaţi. Olmert i-a dat lui Abbas o hartă cu marcajul frontierelor statului palestinian.

„Toate celelalte elemente erau încă pe masă, incluzând împărţirea Ierusalimului. Olmert a insistat ca Abbas să semneze imediat. Când palestinienii au avut obiecţii, cerând să îşi consulte experţii înainte de a semna, Olmert a refuzat să le dea harta, temându-se de scurgeri de informaţii”, scrie diplomatul american. Cei doi conducători au stabilit o întâlnire în prezenţa experţilor a doua zi, însă aceasta nu a mai avut loc.

Şi Ehud Olmert a amintit în memoriile sale, publicate la începutul anului 2011, că le-a propus palestinienilor, în 2008, o tutelă internaţională asupra „bazinului sfânt”, incluzând oraşul vechi şi locurile sfinte din Ierusalim.