Plasticul care se repară singur, inspirat din sistemul sanguin, a fost creat de experţi

Un nou tip de plastic care se repară singur a fost creat de experţi, ceea ce înseamnă că într-o bună zi ecranul spart al telefonului sau racheta de tenis stricată se vor reface singure

09 mai 2014, 12:27
Plasticul care se repară singur, inspirat din sistemul sanguin, a fost creat de experţi

Polimerul poate „repara” singur găuri până la 3cm lăţime, de 100 de ori mai mari decât până acum. Acesta este inspirat de sistemul sanguin uman şi conţine o reţea de capilare care livrează substanţe chimice „vindecătoare” zonelor vătămate.

Noul material, creat de inginerii de la Universitatea Illinois, este descris în revista Science. Primul astfel de material a fost creat în 2001, când prof. Scott White de la Universitatea din Illinois a „infuzat” un polimer cu capsule microscopice care conţineau un agent lichid vindecător. Când materialul se spărgea, substanţele chimice erau eliberate şi acopereau crăpăturile. Mai recent, experţi au creat şi beton şi chiar circuite electronice capabile să se auto-reparte. Dar chiar şi cei mai buni polimeri pot reparat doar daunele provocate la scară mică.

Pentru a repara daune mai mari, prof. White şi colegii săi au inventat un nou sistem vascular, inspirat de arterele şi de venele din corpul uman. O reţea de canale livrează agentul „vindecător” către zona stricată. Substanţele chimice ajung prin două căi separate şi se combină pentru a astupa gaura, în două etape: iniţial, ele formează un gel care acoperă gaura, iar apoi gelul se întăreşte.

„Am umplut zone de peste 35mm în mai puţin de 20 de minute şi am reintrodus funcţia mecanică în trei ore”, au spus experţii, care au precizat că materialul şi-a recuperat circa 62% din duritatea iniţială.