Plătește câtă electricitate sau gaze naturale consumi!

Odată cu liberalizarea pieței energiei, milioane de români au libertatea de a alege furnizorul potrivit. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui fapt este acela că, de acum înainte, consumatorii casnici și non-casnici pot plăti doar câtă electricitate și gaze naturale consumă prin comunicarea indexului lunar.

09 sept. 2021, 13:21
Plătește câtă electricitate sau gaze naturale consumi!

Numeroși consumatori vorbesc în mediu online despre faptul că o factură de energie electrică are o modalitate mai dificilă de calcul deoarece include, pe lângă prețul real al energiei, și un tarif zilnic de rezervare, achiziția certificatelor verzi și contribuția pentru cogenerare. Alături de acestea, în factură sunt incluse: tariful pentru transportul energiei, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru sistemul de distribuție, acciza, valoarea TVA-ului și uneri valoarea unui abonament lunar. În funcție de operator, toate aceste tarife pot varia, însă vor fi adăugate în costul final al clientului.

Dacă unele tarife au o explicație clară, cum ar fi tariful pentru transport, altele pot fi mai complicate și necesită explicații mai detaliate. Primul ar putea fi tariful de cogenerare care reprezintă contribuția bănească pe care fiecare consumator este obligat să o facă pentru a susține funcționarea CET-urilor care produc, în sistem de cogenerare, curent și căldură.

Certificatele verzi reprezintă taxe de susținere a producătorilor de energie verde, cum ar fi aceea obținută cu ajutorul eolienelor sau a panourilor fotovoltaice. Abonamentul pe care unii furnizori în includ în contract este o taxă lunară prin care i se garantează consumatorului faptul că prețul pe kilowat nu va crește, indiferent de evoluția marilor piețe de energie.

Pentru o categorie de consumatori casnici, în special a celor vulnerabili, este esențial ca plata factură electrică și plata factură gaze naturale să fie pentru catitatea de energie consumată. Astfel, poți urma câțiva pași pentru a calcula consumul în mod corect.

Primul pas – citirea indexului

În primul rând, trebuie să te asiguri că, în fiecare lună, citești indexul. Pe contorul de energie vei găsi înscrisă o valoare care reprezintă consumul total de energie până în acel moment. Consumul real de evergie electrică, de pildă, din luna curentă se calculează astfel:

index nou – index vechi = consum lunar de energie electrică

Pasul 2 – transmiterea indexului

În al doilea rând, după ce ai aflat indexul corect, acesta trebuie trimis către furnizor în perioada de transmitere a indexului pe care o găsești inclusă în contractul pe care l-ai semnat. Alături de această perioadă trebuie să fie menționate și metodele pe care le ai la dispoziție: număr de telefon, adresă de e-mail, formular aflat pe website-ul furnizorului sau aplicația acestuia.

Verificarea și plata facturii

De obicei, furnizorul va emite factura pentru consumul lunar pe baza indexului comunicat în primele ale lunii care urmează în format electronic sau fizic, în funcție de opținea pe care ai ales-o la semnarea contractului. Termenele de plată varianză între 15 și 30 de zile și sunt menționate pe factură împreună cu toate modalitățile de plată pe care le ai la dispoziție.

În felul acesta, urmând trei pași simpli care pot fi realizați doar în câteva minute, te asiguri că plătești doar cât consumi.