Plimbări cu canotca pe Dâmboviţa, sâmbătă, alături de Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin îi invită sâmbătă pe bucureşteni la o plimbare cu canotca pe Dâmboviţa, în cadrul proiectului "Conectează-te la natură/ Plug to Nature" - demers pentru repunerea în circuit a râului Capitalei şi recuperarea spaţiului public adiacent Bibliotecii Naţionale a României.

RomaniaTV.net
20 oct. 2012, 07:32
Plimbări cu canotca pe Dâmboviţa, sâmbătă, alături de Ivan Patzaichin

Sâmbătă, între orele 10.00 şi 13.00, bucureştenii se vor putea lua la întrecere în două canotci dunărene de 10 + 1 locuri, pe ochiul de apă dintre Biblioteca Naţională a României şi Podul Unirea, avându-l alături, la cârmă, pe fostul campion Ivan Patzaichin. Bucureştenii vor putea testa cu această ocazie canotca, o barcă cu vâsle creată pe baza experienţei de competiţie a lui Patzaichin, şi se vor putea bucura de o zi de toamnă pe apă, chiar în centrul oraşului.

„Să ieşi cu barca pe Dâmboviţa este ideea pe care vreau să o propun bucureştenilor. Plimbările cu barca ar putea deveni o activitate firească, de weekend. Ochiul de apă de la Biblioteca Naţională este cel mai potrivit pentru o plimbare şi, pentru a vă convige cât de simplu şi de plăcut e să îţi petreci timpul pe apă, chiar în mijlocul oraşului, vă invit sâmbătă la Biblioteca Naţională, pe terasa dinspre Dâmboviţa unde dăm startul plimbărilor cu canotca”, spune Ivan Patzaichin.

Canotca, o „invenţie” a Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”, este „o bicicletă a apelor” şi serveşte ca vehicul de agrement şi de competiţie. Construită din dorinţa de a promova meşteşugul românesc, canotca este denumită aşa după lotca de la care „împrumută” materialul şi după canoea de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral „made in Romania”, cu un design unic, făcută din lemn, preluând meşteşugul marangozilor din Delta Dunării. Canotca a făcut în vara acestui an turul Europei, fiind folosită în competiţii pe Dunăre la Viena, Bratislava şi Budapesta şi la Festivalul Rowmnania de la Tulcea. Este, de asemenea, vehiculul propus pentru plimbări în Delta Dunării, fiind disponibilă turiştilor prin Centrul de Ecoturism Rowmania de la Crişan.

Experienţa de a vâsli o canotcă face parte din calendarul de evenimente al programului „Conectează-te la natură. Strategii de recucerire a urbanităţii”, de la Biblioteca Naţională a României, care mai include conferinţe, ateliere, instalaţii artistice în bibliotecă şi pe cheiuri şi dezbateri de soluţii pentru recuperarea Dâmboviţei, „râul uitat al Capitalei”.

Programul a debutat joi şi se va încheia la 5 noiembrie, în următoarele zile urmând să aibă loc mai multe proiecţii de film – „Man with a movie camera” (regia: Dzinga Vertov, 1929), „Society of the Spectacle” (r: Guy Debord, 1973) şi „Playtime” (r: Jacques Tati, 1967), dar şi Conferinţa Naţională de Ecoturism – „Lansarea standardelor europene pentru destinaţii de ecoturism şi a primei reţele de ecoturism din România” şi lansarea concursului internaţional „Premiul Ivan Patzaichin pentru artă publică şi inovaţie în design – Destinaţii de ecoturism din România”.

„Conectează-te la natură” este o iniţiativă a Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).