Ploaie de stele în acest weekend: Curentul de meteori Orionide a ajuns la maxim VIDEO

Au trecut 26 de ani de când cometa Halley a trecut ultima oară prin sistemul solar interior, însă în acest weekend am putut vedea rămăşiţele sale luminând cerul, întrucât curentul de meteori Orionide a ajuns la maxim.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 16:32
Ploaie de stele în acest weekend: Curentul de meteori Orionide a ajuns la maxim VIDEO

Orionidele pot fi descrise cel mai bine drept o versiune mai mică a faimoaselor Perseide. Curentul de meteori a ajuns la maxim în dimineaţa zilei de 21 octombrie, înainte de răsăritul soarelui.

Oamenii care au avut răbdare, dar şi un cer senin, au putut vedea zeci de stele căzătoare pe oră, potrivit NASA.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva în noaptea dintre 20-21 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

Potrivit Observatorului, am putut vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră, dar pot fi numai 10 sau chiar 60, în funcţie de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule.

Acest curent este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa, mai scrie Observatorul Astronomic pe website-ul său.