Ploile fac ravagii în ţară. Sute de case inundate și rămase fără curent electric

Primăria şi Căminul Cultural din localitatea Porumbenii Mari şi zece de curţi din comuna Gălăuţaş, judeţul Harghita, au fost inundate, marţi seară, în urma unei ploi torenţiale, iar patru sate din zona Cristur au rămas fără curent electric. De asemenea, patru localităţi din Suceava au rămas fără energie electrică din cauza furtunilor, în timp ce peste două sute de gospodării din trei comune din Bistriţa-Năsăud au fost inundate.

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 19:20
Ploile fac ravagii în ţară. Sute de case inundate și rămase fără curent electric

În urma unei ploi torenţiale, Primăria şi Căminul Cultural din localitatea Porumbenii Mari au fost inundate.

Totodată, în urma ploilor torenţiale care au durat aproximativ o jumătate de oră au fost inundate zece curţi în comuna Gălăuţaş, iar patru sate din zona Cristur – Atia, Atid, Şiclod şi Cuşmed – au rămas fără curent electric.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că în niciuna dintre comune nu a fost solicitat ajutorul pompierilor profesionişti, pentru înlăturarea efectelor ploilor intervenind voluntarii de la serviciile pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate.

Toate regiunile ţării se află, în intervalul marţi, ora 10.00 – miercuri, ora 18.00, sub cod galben de ploi şi vijelii, meteorologii atenţionând că în zonele de deal, de munte şi în nord, cantităţile de apă vor putea depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat.

Totodată, hidrologii au emis, marţi, o avertizare de inundaţii valabilă de marţi până miercuri seara, pe râuri din 17 judeţe din jumătatea de est a ţării, fiind vizate bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someş, Mureş, Olt, Prahova, Argeş, Siret, Jijia şi râurile din Dobrogea.

Patru localităţi sucevene fără energie electrică, alte două alimentate parţial, din cauza furtunilor

Patru localităţi sucevene au rămas, marţi seară, fără energie electrică în urma furtunilor înregistrate în judeţ, alte două sunt nealimentate parţial, iar echipe de intervenţie ale E.On urmează să remedieze avariile.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în urma fenomenelor meteorologice, patru localităţi din zona Cârlibaba-Ciocăneşti sunt nealimentate cu energie electrică, iar două localităţi, Poiana Stampei şi Liteni, sunt nealimentate parţial cu energie electrică.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că avariile au fost înregistrate la linii de medie tensiune, iar echipele E.On intervin pentru a relua alimentarea cu energie electrică în zonele respective într-un timp relativ scurt.

Sinescu a mai spus că nu s-au semnalat alte probleme deosebite ca urmare a furtunilor.

Peste două sute de gospodării din trei comune au fost inundate, în Bistriţa-Năsăud

Peste 200 de gospodării din comunele Căianu Mic, Spermezeu şi Zagra, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate, marţi seară, în urma ploilor abundente, iar două drumuri judeţene şi două drumuri comunale sunt blocate şi mai multe case au rămas fără energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a declarat, marţi seară, că în urma evaluărilor făcute de reprezentanţii inspectoratului a reieşit că au fost afectate de inundaţii peste două sute de gospodării din trei comune.

„Cea mai afectată este comuna Căianu Mic în care au fost inundate 150 de gospodării. Mai sunt probleme grave şi în comuna Spermezeu, unde au fost inundate 50 de gospodării şi comuna Zagra cu zece gospodării afectate de inundaţii. Mai avem probleme pe DJ 172 şi DJ 170 A, blocate de aluviuni, dar şi pe două drumuri comunale, DC 38 şi DC 40”, a declarat el.

Marius Rus a spus că în comuna Ciceu Mihăieşti sunt peste 750 de hectare de teren cultivate care au fost afectate de grindină.

De asemenea, nu au energie electrică 60 de case din satul Uriu, zece din satul Păltinoasa, aproape o sută de gospodării din satele Căianu Mic şi Dobric, 75 de familii din satele Baţa şi Reteag.

„La faţa locului sunt peste 50 de pompieri militari şi civili care îi ajută pe oameni să îşi scoată apa din gospodării, mai avem şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din comune, dar şi reprezentanţi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Electrica”, a declarat Marius Rus.