Ploile pun stăpânire pe întreaga ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ploile vor fi la ordinea zile în următoarele zilei, chiar dacă vremea se va menţine călduroasă când nu vor fi precipitaţii. Din weekend, temperaturile scad şi vom avea parte de o toamnă răcoroasă.

11 sept. 2013, 13:29
Ploile pun stăpânire pe întreaga ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Joi nu putem spune că vremea dă semne că s-ar îndrepta. Dimpotrivă, ploile însoţite de descărcări electrice şi răbufniri ale vântului se vor concentra peste zona de munte, dar şi peste regiunile sud-vestice, central şi nord-estice. Spre seară însă, ploile se extind şi în celelalte regiuni ale ţării. Din nou avem parte de cantităţi de apă demne de luat în seamă, având în vedere cantităţile ce vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat în unele regiuni ale ţării. Maximele însă ne amintesc încă de vară. Valorile pornesc de la 19 şi urcă până la 30 de grade în sudul Munteniei.

Bucureştiul porneşte ziua de joi cu soare, dar spre seară ajung şi aici ploile, cu toate efectele electrice şi rafalele de vânt cu care ne-am obişnuit. Maxima însă anunţă o zi agreabilă, cu 27 de grade Celsius.

Vineri vremea nu dă niciun semn de ameliorare, ba mai mult, se şi răceşte. Aversele cu tunete şi fulgere sunt prezente în mare parte din ţară, nu lipsesc nici rafalele de vânt, foarte probabil că vor fi şi căderi de grindină, iar torenţialitatea ploilor se resimte mai ales în zona montană şi în regiunile estice şi sud-estice ale ţării noastre. În plus, vântul este tot mai alert, îndeosebi în timpul ploilor. Prin urmare, temperaturile real resimţite vor fi ceva mai scăzute faţă de indicaţia termometrelor, respectiv de 16 grade în Moldova, şi nu mai mult de 27 de grade în sudul Munteniei.

Vineri, în Bucureşti tot instabilă rămâne vremea, mai ales spre seară şi noaptea când norii se adună tot mai mulţi şi sunt de aşteptat ploi serioase, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În aceste condiţii, evident, temperatura aerului scade faţă de ziua precedentă, la amiază nu se mai depăşesc 24…25 de grade Celsius, valoare de altfel normală pentru data din calendar.

Sâmbătă răcirea continuă, vorbim deja despre vreme rece pentru mijloc de septembrie în majoritatea regiunilor. În cursul zilei, norii stau adunaţi peste toată jumătatea estică a ţării, unde plouă pe săturate, în timp ce în rest ploile îşi fac apariţia la nivel local şi sunt sanse şi pentru câteva raze de soare. Abia noaptea aria ploilor se restrânge spre nord-estul ţării şi în celelalte regiuni cerul cerul se limpezeşte de nori.

Atenţie, însă, vântul suflă agitat în toate zonele ţării şi nu dă semne că s-ar domoli, temperaturile şi aşa scăzute vor fi resimţite mult mai neplăcut din cauza vântului. Vorbim despre 12 grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 22 de grade numai în Banat şi sudul Oteniei.

Şi în Capitală răcirea vremii se accentuează sâmbătă, când mercurul din termometre nu mai trece de 19 grade. Cerul rămâne aproape în întregime acoperit de nori întreaga zi, sunt de aşteptat şi intensificări ale vântului, temporar plouă, precis nu este o zi potrivită pentru planuri de petrecere a timpului în aer liber.

Duminică, termometrele mai câştigă câteva grade, însă vremea răcoroasă va fi, temepraturile se vor încadra între 16 şi 26 de grade la scara întregii ţări. În plus, în estul ţării şi în zona Carpaţilor Orientali ploile sunt încă prezente şi doar în jumătatea vestică a ţării vorbim despre o zi mai însorită, dar şi aici vântul încă dă semne de agitaţie. Iar tendinţa este ca temperaturile să rămână şi în zilele următoare mai scăzute decât cele normale pentru a doua decadă din septembrie, nu sunt semne de încălzire semnificativă, însă vântul se mai domoleşte şi ploile preferă jumătatea nordică a ţării.

La mare doar preţurile par de partea turiştilor în ziua de joi. Temperaturile scad spre 22-24 de garde în aer, în timp ce apa mării nu mai este deloc îmbietoare cu cele doar 20-22 de grade la ţărm. Şi, ca şi când răcirea vremii nu ar fi de ajuns, ploile cuceresc plajele de la malul Mării Negre, astfel că soarele abia dacă îşi mai face loc peste zi.

Joi, nu este cazul să vă faceţi planuri de mers la munte. Chiar dacă temperaturile nu prezintă modificări faţă de miercuri în staţiunile montane, ploile se arată insistent, cu fulgere, tunete şi vânt în rafale, motiv suficient pentru a amâna orice drumeţie pe cărări de munte. Cantităţile de apă şi aici lasă în scurt timp peste 20, 30 de litri pe metru pătrat, astfel că pentru cei care totuşi insistă să fugă din oraşe în staţiunile montane, o pelerină de ploaie va fi cel mai bun aliat. Nici un pulover nu va fi o idee prea rea, dacă e să ne gândim că temperaturile se opresc la 12 grade la Vârful Toaca, 15-16 grade Stâna de Vale, Sinaia şi Păltiniş şi 19 la Predeal.

Locuitorii Transilvaniei nu vor uita acasă umbrelele nici joi, vremea tot instabilă rămâne şi aversele cu tunete, fulgere şi rafale de vânt sunt prezente în întreaga regiune. Izolat, sunt posibile şi căderi de grindină, iar în zona de munte ploile pot depăşi 25…30 de litri pe metru pătrat. Dar temperaturile încă sunt destul de plăcute, 25 de grade vor fi la Braşov şi Târgu Mureş şi 24 la Sibiu şi Alba Iulia.

Spre nord-vest este ceva mai răcoare, deşi şansele de ploaie scad simţitor, poate doar câte o aversă slabă, de pildă în Baia Mare unde maxima zilei va fi de aproximativ 22 de grade, în timp ce la Oradea nu se depăşesc 21 de grade la amiază.

În Arad şi Timişoara plouă şi joi, la Deva şi Reşiţa aversele vin însoţite de fenomene electrice, vântul se agită şi el, iar termometrele indică 23 de grade, cel mult.

Oltenia are si ea parte de ploi multe cu tunete, fulgere şi vânt alert, dar din când în când se mai iveşte şi soarele printre nori, aşa că până la amiază temperaturile cresc spre 25 de grade la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea şi 27 la Craiova şi Slatina, regim termic normal pentru prima jumătate a lui septembrie.

Muntenia este însă mult mai însorită pe parcursul zilei, ploile apar care seara şi în noaptea următoare, după ce temperaturile vor fi atins cele 30 de grade prognozate de meteorologi pentru Alexandria şi Giurgiu sau cele 28 de la Ploieşti sau Brailă.

Şi în Dobrogea vorbim despre cer variabil bună parte din zi, adică soare şi nori deopotrivă, iar vântul dinspre mare nu suflă prea tare. Vor fi deci 25 de grade în termometre şi la Constanţa şi la Tulcea.

În Moldova însă ploile sunt la ele acasă şi vin însoţite de tunete şi vânt în rafale, posibil pe ici pe colo şi câte o grindină, însă cu temperaturi încă destul de ridicate: 26 de grade vor fi la Focsani şi Vaslui, 24 în Bacău şi Botoşani. Noaptea vorbim despre averse torenţiale, ce lasă în urmă peste 30 de l/mp.