PMP, în căutarea unui nou lider. Cine ar putea fi succesorii Elenei Udrea la ŞEFIA partidului

Partidul Mişcarea Populară va avea Congresul pe 8 februarie, când va fi aleasă o nouă conducere. PMP-iştii vor să fie conduşi de un politician nepătat, care să fie acceptat şi de Traian Băsescu. Deja există o listă cu potenţiali succesori ai Elenei Udrea, însă candidaturile finale depind şi de regulile după care se va alege noua conducere.

16 ian. 2015, 09:34
PMP, în căutarea unui nou lider. Cine ar putea fi succesorii Elenei Udrea la ŞEFIA partidului

În condiţiile în care Elena Udrea a decis să nu mai candideze, există patru posibili candidaţi la postul de preşedinte al partidului. Fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu este deja preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, ONG-ul ce a stat la baza formării PMP şi este perceput ca un politician foarte apropiat de Traian Băsescu, mentorul politic al partidului.

În eventualitate în care curentul majoritar în partid va dori ca un tânăr să devină liderul PMP, delegaţii la Congres ar avea de ales două variante. Bogdan Drăgoi (34 de ani), fost consilier prezidenţial şi fost ministru de Finanţe în guvernul Ungureanu, este considerat ca „eminenţa cenuşie” din spatele reformelor ce au dus la stabilizarea, în timpul guvernării PDL, unei economii româneşti aflate în cădere liberă din cauza crizei financiare mondiale.

Al doile tânăr aflat în cărţi este europarlamentarul Siegfried Mureşan, deja un specialist în afaceri europene. Acesta are însă dezavantajul de a activa mai mult la Bruxelles decât în ţară, datorită specificului funcţiei deţinute.

Un politician cu mai multă experienţă este Clement Negruţ, secretarul general al PMP. În 2008 a intrat în Parlament ca deputat de Alba, dar a avut o relaţie tensionată cu conducerea acestei organizaţii judeţene şi a votat una dintre moţiunile de cenzură îndreptate împotriva guvernului Boc, nefiind de acord cu măsurile dure de austeritate promovate de acel guvern. A scăpat cu o sancţiune minoră, deoarece îşi prezentase dinainte punctul de vedere în cadrul grupului parlamentar şi nu a negociat votul cu opoziţia de atunci.

Elena Udrea, ANUNŢ-SURPRIZĂ: Cel mai probabil nu voi candida la funcţia de preşedinte al PMP la Congres

Într-o declaraţie acordată RomaniaTV.net, Clement Negruţ a confirmat posibilitatea unei candidaturi a sa la şefia PMP, însă a precizat că nu a luat încă o decizie certă, prioritară pentru el fiind organizarea Congresului în calitate de secretar general.

„Nu aş putea să vă dau un răspuns clar în momentul de faţă. Competiţia este una deschisă, nefiind o chestiune de aranjamente de culise”, a spus Negruţ.

Pe lângă considerente de ordin familial – deputatul nefiind prea încântat de perspectiva de a sta mai mult prin Bucureşti decât alături de familia aflată în Alba, Clement Negruţ vrea mai întâi să ştie ce decizii va lua partidul privind modul de alegere al preşedintelui.

„Noi acum lucrăm şi la modificări ale Statutului PMP şi există posibilitatea ca viitoare conducere să fie aleasă pe baza unor moţiuni, adică să fie aleasă o echipă în bloc, aşa că sunt multe necunoscute ca să vă dau un răspun cert în privinţa candidaturii mele”, a spus Negruţ pentru RomaniaTV.net, adăugând că este însă preocupat de viitorul partidului, pe care îl vrea ca partid reprezentativ al opoziţiei, în condiţiile în care atât PNL, cât şi PSD se află la putere.

Elena Udrea spune cine ar trebui să preia ŞEFIA PMP: Traian Băsescu nu se va înscrie în partid VIDEO

Negruţ vede ca soluţii pentru viitorul PMP şi alegerea unor colegi mai tineri. Întrebat ce părere ar avea despre un PMP condus de către Drăgoi sau Mureşan, Negruţ a răspuns: „Foarte bună. Ambele variante sunt foarte bune. Sunt tineri, sunt profesionişti”.

Pe 19 ianuarie, conducerea PMP va stabili care va fi modalitatea de alegere a viitoarei conduceri.