PMP susţine reîntoarcerea la votul în două tururi de scrutin pentru aleşii locali

Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţine reîntoarcerea la votul în două tururi de scrutin pentru aleşii locali, a anunţat la Băile Tuşnad, preşedintele formaţiunii, Elena Udrea, care a subliniat că PMP va propune un proiect de lege în acest sens, dacă nu va exista un guvern care să-l susţină.

13 dec. 2014, 18:42
PMP susţine reîntoarcerea la votul în două tururi de scrutin pentru aleşii locali

Elena Udrea a argumentat că atât preşedinţii de consilii judeţene, cât şi primarii ar trebui aleşi în două tururi de scrutin, pentru a evita „baronizarea excesivă a ţării” şi pentru ca aleşii locali să fie dependenţi mai mult de electorat şi mai puţin de partidele care-i promovează.

Citeşte şi Primarii NU pot deţine mai mult de două mandate succesive. Proiect de lege adoptat TACIT

Considerăm că votul, aşa cum se dă el astăzi, a dus la o baronizare excesivă a ţării, prin puterea extraordinară pe care a capătat-o un preşedinte de consiliu judeţean cu mai puţină legitimitate. Un preşedinte de consiliu judeţean ales într-un singur tur de scrutin este un preşedinte de consiliu judeţean cu mai puţină legitimitate, susţinut, mai degrabă, de partidul politic care îl promovează decât de cetăţenii care-i acordă votul. Ca urmare, credem că reîntoarcerea la votul în două tururi de scrutin pentru aleşii locali va fi o modalitate prin care preşedinţii de consilii judeţene, cei pe care-i vedem astăzi sub lupa justiţiei, vor fi mai dependenţi de electorat, puterea lor va fi cenzurată mai bine de electorat şi vor fi mai puţin dependenţi de pârghiile partidelor politice care-i promovează„, a declarat Elena Udrea, după şedinţa Consiliul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai spus că, în viitoarea sesiune parlamentară, PMP „va insista” cu legea privind votul prin corespondenţă şi va depune legea sănătăţii, aşa cum a fost ea elaborată de către Comisia Prezidenţială.

La şedinţa Consiliul Naţional de la Băile Tuşnad s-a votat în unanimitate ca viitorul congres al PMP să aibă loc în data de 21 martie 2015.