PNL a atacat la CCR varianta PSD a legii amânării ratelor la bănci, dar şi suspendarea plăţii utilităţilor şi contribuţiilor sociale

PNL a anunţat că a atacat luni la Curtea Constituţională cele două legi iniţiate de PSD, ALDE şi Pro România ce prevăd amânarea cu nouă luni a tututor ratelor la bănci, fără niciun criteriu, precum şi scutirea timp de trei luni de la plata utilităţilor şi a contribuţiilor sociale a persoanelor ale căror venituri au scăzut cu cel puţin 15 la sută din cauza crizei provocate de coronavirus.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 08:48
PNL a atacat la CCR varianta PSD a legii amânării ratelor la bănci, dar şi suspendarea plăţii utilităţilor şi contribuţiilor sociale

Anunţul că PNL a sesizat CCR a fost făcut de liderul deputaţilor liberali, Florin Roman. Parlamentarul a explicat că cele două legi au fost adoptate fără a exista o dezbatere reală şi fără avize din partea comisiilor de specialitate ale Legislativului şi din partea Consiliului Economic și Social și fără punctul de vedere al Guvernului.

De asemenea, Florin Roman mai susţine că celor două inițiative le lipsește și impactul socio-economic, juridic și bugetar.

„În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au “uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou romanilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS. În forma propusă, cele doua proiecte nu sunt doar neserioase, ci și amatoriste și populiste”, a declarat Florin Roman, conform Agerpres.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, îi acuză pe parlamentarii USR, „oamenii noi în politică”, de faptul că au votat cot la cot cu PSD și Pro România, „din perspectivă pur electorală, în contradicție totală cu funcționarea unei economii funcționale, oricum șubrezită de criza pandemică”.

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, ca for decizional, în cadrul unei şedinţe desfăşurate online, mai multe proiecte de lege, printre acestea cele care vizează suspendarea rambursării creditelor, suspendarea plății utilităților şi suspendarea plății contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice şi juridice. Actele normative au fost iniţiate de PSD, ALDE și Pro România şi au fost adoptate de Senat, în procedură de urgenţă.

Legea privind suspendarea ratelor la credite a fost adoptată cu 214 voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” (PNL) și 26 de abțineri (USR).  De asemenea, legea privind suspendarea plății utilităților și a contribuțiilor sociale a fost adoptată cu 243 de voturi ”pentru”, 81 de voturi ”împotrivă” (PNL) și 3 abțineri.

Florin Cîţu, despre noua OUG privind amânarea plăţii ratelor: Dobânda este zero. Plata se va face eşalonat în 60 de rate egale

Deși Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor la credite pentru acele persoane ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei, PSD, ALDE și Pro România au venit cu propria lege în Parlament. Spre deosebire de OUG-ul guvernului, legea social-democraților dă posibilitatea tuturor, persoane fizice sau firme, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză, să își amâne cu nouă luni plata ratelor la credite.

Un alt act normativ promovat de PSD, ALDE și Pro România, susținut și de USR, vizează suspendarea plății facturilor la utilități – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. De asemenea, același proiect prevede suspendarea plății contribuțiilor sociale datorate atât de angajați, cât și de angajatori pentru veniturile din salarii. 

Alte şase decese cauzate de coronavirus în România. Bilanţul morţilor a ajuns la 157