Tensiuni în coaliția de guvernare. PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă

Rocada guvernamentală le dă mari bătăi de cap liderilor coaliției care nu reușesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește programul de guvernare al viitorului Executiv.

15 mai 2023, 14:51
Tensiuni în coaliția de guvernare. PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă

PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă. Mai este foarte puțin timp până când va avea loc rotativa guvernamentală, iar liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă asupra noului program de guvernare și vin cu proiecte separate.

Citește și Coaliția de guvernare începe negocierile pentru rotativă. Care este primul minister cedat de PNL către PSD

PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă

Nici până în aceste momente, PNL și PSD nu au un program de guvernare comun de la 1 iunie, atunci când conducerea Executivului va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Între timp, partidele politice se întrec separat în promisiuni precum scutirea de taxe a pensiilor mai mici de 3.000 de lei, ieftiniri la alimente și chiar majorări de salarii.

Surse guvernamentale afirmă faptul că principalul motiv al neînțelegerilor dintre liberali și social-democrați este taxarea. Tensiuni sunt și în discuțiile privind împărțirea ministerelor viitorul Cabinet condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Săptămâna aceasta coaliția de guvernare urmează să aibă o ședință în care trebuie să stabilească ultimele detalii legate de rocada guvernamentală, însă până atunci luni și marți, în cadrul fiecărui partid, dar și între liderii acestora au loc negocieri intense.

Cât despre programul de guvernare de la 1 iunie, PNL anunță, printr-un proiect separat de PSD, că susține sistemul de pensii bazate pe contributivitate, scutirea de impozit pentru cele mai mici de 3.000 de lei, dar și stimulente pentru cei care vor să lucreze și după pensie.

Mai mult, în ceea ce privește salariile românilor liberalii au subliniat că doresc reducerea contribuțiilor CAS și eliminarea supraimpozitării pentru cei care lucrează part-time, iar cei care au un al doilea loc de muncă să fie scutiți de taxe.

Ce promite PNL în noul program de guvernare:

  • Pensiile de până la 3.000 de lei să fie neimpozitate;
  • Pensii publice doar pe principiul contributivității;
  • Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate;
  • Promovarea activă a soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie;
  • Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii, în contextul reducerii contribuțiilor de asigurări sociale
  • Ce vrea PNL să schimbe la salarii
  • Creşterea salariului minim
  • „Scutirea fiscală temporară” pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților
  • Reducerea PROGRESIVĂ a asigurărilor sociale
  • 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
  • 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii;
  • Contracte part-time impozitate la numărul de ore lucrate

Citește și Marcel Boloș se pregătește să meargă la Bruxelles. Guvernul vrea renegocierea jalonului PNRR, în ceea ce privește pensiile