PNL cere BEC măsuri pentru prevenirea fraudării referendumului

PNL a cerut Biroului Electoral Central (BEC) mai multe măsuri pentru prevenirea fraudării referendumului, în condiţiile în care Guvernul nu a implementat sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Una dintre solicitări este ca procesul-verbal încheiat sâmbătă seară, care trebuie să cuprindă inclusiv numărul alegătorilor prezenţi la urne în prima zi a referendumului, să fie unul tipizat/standard obligatoriu să fie încheiat în forma prestabilită, cu menţionarea numărului persoanelor care au participat la vot pe liste permanente separat de numărul persoanelor care au participat la vot pe liste suplimentare. În acest moment, tipizatul nu este înscris în anexele ghidului electoral.

RomaniaTV.net
05 oct. 2018, 12:18
PNL cere BEC măsuri pentru prevenirea fraudării referendumului

Partidul Naţional Liberal a cerut Biroului Electoral Central ca procesul-verbal încheiat în seara zilei de sâmbătă, 6 octombrie, care trebuie să cuprindă inclusiv numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne în prima zi a referendumului, să fie unul tipizat/standard obligatoriu a fi încheiat în forma prestabilită, cu menţionarea numărului persoanelor care au participat la vot pe liste permanente separat de numărul persoanelor care au participat la vot pe liste suplimentare.

De asemenea, PNL cere ca prevederea referitoare la posibilitatea votării pe liste suplimentare să fie interpretată strict în sensul Legii 3/2000, articolul 21, respectiv aceea potrivit căreia preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care înscrie în listele suplimentare, pe baza actului de identitate, alegătorii care votează în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, PNL cere BEC emiterea unei instrucţiuni care să interzică altor membri ai secţiei de votare să gestioneze listele suplimentare.

Liberalii au mai solicitat Biroului Electoral Central instituirea obligativităţii completării declaraţiei pe propria răspundere în cazul alegătorilor care votează pe listele suplimentare, în care să se menţioneze că nu şi-au mai exercitat votul la o altă secţie de votare.

„Menţionăm faptul că toţi reprezentanţii PNL în secţiile de votare au sarcina de a solicita în seara zilei de 6 octombrie copia procesului-verbal încheiat după sigilarea secţiilor de votare, în seara zilei de 7 octombrie copia procesului verbal de numărare a voturilor, precum şi copia listelor electorale permanente şi suplimentare pentru a certifica corectitudinea desfăşurării scrutinului. Partidul Naţional Liberal militează pentru desfăşurarea unui proces de votare care să reflecte în mod corect voinţa cetăţenilor, pentru respectarea opţiunilor exprimate în cadrul referendumului organizat în 6 – 7 octombrie şi împotriva oricăror acţiuni care ar putea duce la denaturarea acestui scrutin”, a transmis PNL într-un comunicat de presă.