PNL cere demiterea lui Teodorovici după propunerea de a limita dreptul la muncă în străinătate

Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunţat, marţi, că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a propus introducerea unui permis de muncă pe 5 ani pentru toţi angajaţii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), care muncesc în străinătate.

27 nov. 2018, 15:05
PNL cere demiterea lui Teodorovici după propunerea de a limita dreptul la muncă în străinătate

Ministrul Finanţelor a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE, în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

PNL cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe Teodorovici, în contextul în care propunerea sa atacă dreptul românilor de a munci în străinătate.

Eugen Teodorovici vrea să limiteze dreptul la muncă în străinătate al cetăţenilor europeni

”Somăm Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană. Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii PNL consideră că este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale UE şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană.

”Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie trebuie să fie un prilej pentru apărarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi la muncă în Uniunea Europeană şi nu o ocazie de a-i forţa să se întoarcă”, se arată în comunicat.

PNL atrage atenţia că propunerea demonstrează o atitudine ostilă şi răzbunătoare a Partidului Social Democrat (PSD) împotriva diasporei româneşti.

”Calea firească pentru a-i determina pe românii aflaţi în străinătate să se întoarcă în ţară ţine de dezvoltarea economică, a infrastructurii şi modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicţie cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, se arată în comunicat.